Proszę pilne termin na wydanie decyzji Sp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 maja 2021, 19:05

Witam
Mam pilna sprawe

Jutro mija termin 30 dni na wydanie decyzji na SP
Bedzie odmowa
Wystosowałam zawiadomienie do strony z art 79a kpa pouczylam o możliwości zapoznania sie z aktami sprawy ale Pan odberal pozno dosc to zawiadomienie i jego termin 7 dni na wniesienie uwag skarg i zapoznaniu z materiałem mija dopiero we wtorek
Czy powinnam wydłużyć termin rozpatrzenia sprawy?
Czy samo zawiadomienie i te 7 dni dla strony wydłuża ten okres.
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 maja 2021, 7:08

Art.35 par. 5 KPA Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania, okresu trwania mediacji oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo przyczyn niezależnych od organu.

W mojej opinii możliwość zapoznania się z aktami nie wlicza się to do terminu. Tak samo jak oczekiwanie na wywiad 2 tygodnie. To że Pan odebrał pismo tak późno to nie jest winą organu tylko czynnikiem niezależnym od nas. Tak samo by było jakbyś napisał pismo do innego organu i czekał 3 tygodnie na odpowiedź. Jeżeli masz "przekroczyć" termin o kilka dni to ja bym się nie bawił w przedłużenie. Jednak jak ma cie to męczyć i chcesz spać spokojnie to zrób sobie przedłużenie.

Na marginesie. Jeżeli Pan nie będzie zarzucał organowi przewlekłości to nikt na to nie zwróci nawet uwagi.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 maja 2021, 13:28

a jaki można dać minimalny termin w zawiadomieniu o możliwości zapoznania się z aktami sprawy? może być 5 dni?
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 14 maja 2021, 14:24

może być, a mogą być i dwa dni
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2021, 14:31

Art. 79a. § 1. u.ś.r.
W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. . . .

Ww przepis służy przede wszystkim do tego, aby umożliwić stronie złożenie dodatkowych dowodów, które mogłyby zmienić stan faktyczny i Waszą ocenę sprawy, a w konsekwencji skutkować wydaniem decyzji zgodnej z oczekiwaniem strony. W tym zawiadomieniu macie obowiązek wskazać przesłanki zależne od strony i dotychczas przez stronę nie spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Jeśli, a bardzo często tak się dzieje, w zawiadomieniu nie wskazujecie niespełnionych przez stronę przesłanek to takie zawiadomienie jest g.... warte i przedłuża wyłącznie termin wydania decyzji.
Przez ostatnich kilka lat spotkałem się może z kilkoma zawiadomieniami z art. 79a , które spełniały wymogi ustawy, a inne po prostu były wystawione i wysłane dla przysłowiowego alibi.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x