świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 maja 2021, 13:26

1 czy do ŚP robicie wywiad w miejscu sprawowania opieki?
2 jaką decyzję podejmujecie w sytuacji kiedy o ŚP wnioskuje wnuczka na dziadka (dziadek stopień znaczny a jego żona stopień umiarkowany)
brak daty powstania niepełnoprawności u dziadka
GOPSwlkp
Stażysta
Od: 11 lut 2021, 13:48
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i dodatki mieszkaniowe

Napisano: 13 maja 2021, 14:17

ad 1. tak robimy wywiad, po odwołaniu nasze SKO zarzuca że nie było wywiadu i daje do ponownego rozpatrzenia (naszym socjalnym zarzucili w pierwszych naszych sprawach że wywiad wprawdzie był, ale telefoniczny i mają tam osobiście pojechać :) )

ad 2. decyzja odmowna i strona się odwołuje
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 13 maja 2021, 15:04

GOPSwlkp pisze:
13 maja 2021, 13:26
1 czy do ŚP robicie wywiad w miejscu sprawowania opieki?
2 jaką decyzję podejmujecie w sytuacji kiedy o ŚP wnioskuje wnuczka na dziadka (dziadek stopień znaczny a jego żona stopień umiarkowany)
brak daty powstania niepełnoprawności u dziadka
1. U nas tak samo - SKO dawało do ponownego rozpatrzenia jak nie było wywiadu, dlatego wszystkie ŚP maja u nas wywiad.
2. Decyzja odmowna - brak daty niepełnosprawności oraz brak obowiązku alimentacyjnego (jeśli dzieci żyją).

SKO przyznaje ŚP gdy odmowa z powodu braku daty niepełnosprawności (powołują się na wyrok TK). Odmawiają wnukom nad dziadkami, gdyż w pierwszej kolejności dzieci mają obowiązek sprawować opiekę nad rodzicem. Mamy chyba 3 wyroki sądowe, które podtrzymały stanowisko SKO.
Coraz więcej mamy przekazanych z SKO do ponownego rozpatrzenia, gdyż nie zawsze z wywiadu wynika czy opieka nad niepełnosprawnym rzeczywiscie nie pozwala na podjęcie zatrudnienia. Trzeba wtedy dokładnie opisać jakie czynności i ile razy dziennie wykonuje osoba opiekująca się.
Myślę, ze idzie to w stronę odmów, gdyby okazało się, że np syn/córka nie pracowała od wielu lat a teraz chce ŚP bo twierdzi, ze opiekuje się rodzicem. Ma być ciąg przyczynowo skutkowy.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 14 maja 2021, 7:23

Ja i moje SKO również badamy związek przyczynowo-skutkowy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 maja 2021, 8:42

Szarak pisze:
14 maja 2021, 7:23
Ja i moje SKO również badamy związek przyczynowo-skutkowy.
Czyli jeśli ktoś składa o ŚP a nigdy nie pracował, a teraz rodzic ma orzeczenie i on twierdzi, że nie podejmuje zatrudnienia bo musi się opiekować to dajecie odmowę? Bo u nas zaczyna się tak robić, że część niepracujących dzieci chce dostawać kasę, chociaż nie do końca rodzic wymaga pełnej całodobowej opieki. Czasem wystarczy zrobić zakupy, coś sprzątnąć a w międzyczasie można pracować.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 14 maja 2021, 9:15

Badam poprzez wywiad i oświadczenia strony jaki jest związek np przebieg choroby w szpitalu. Wiesz też nie można szufladkować. Miałem sytuację gdzie Pani była bez pracy i niezarejestrowana w PUP od 2018 r. bo sprawowała opiekę nad matką która dostała orzeczenie dopiero końcem 2020 r. Po prostu jej mama była tak uparta, że pomimo swojej choroby nie chciała stawać na komisji. Dopiero udało się to w 2020 r. Pani wtedy przedłożyła karty pacjenta, wydruki ze szpitala, miała zaświadczenie od lekarza od kiedy leczył jej mamę + oświadczenia Pani. Dało się udowodnić, że pomimo okresu 2018-2020 kiedy nie było orzeczenia była rezygnacja w celu sprawowania opieki. Każdy przypadek jest inny i nie da się za każdym razem szablonowo podchodzić do spraw.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 maja 2021, 9:42

Wywiadem do ŚP nie ustala się związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy niepodejmowaniem lub rezygnacją z pracy, a podjęciem opieki, ani ani np. czy ktoś może i w jakim przedziale czasu podjąć pracę, ani czy są inne osoby w rodzinie, gdzie mieszkają i ile zarabiają, które mogłyby i w jaki sposób pomóc w opiece tylko po to, aby wnioskodawca mógł podjąć normalna pracę.
SKO często i mocno nagina przepis art. 23 ust. 4aa z którego jednoznacznie wynika w jakiej wyłącznie sytuacji należy taki wywiad przeprowadzić.
Poza tym wywiadu nie można przeprowadzać tak, jak on bardzo często jest niestety przeprowadzany tzn. osoba przeprowadzająca wywiad z opiekunem i z chorym wypełnia jedynie część formularza , która dotyczy oświadczeń strony zbiera podpisy obu osób i po paru minutach wychodzi, a opiekun nie ma pojęcia co w tym wywiadzie zostało ustalone i jakie są wnioski.
Dodatkowo i często zamiast zwykłego oświadczenia osoba kontrolująca podkłada opiekunom formularz oświadczenia składany pod rygorem odpowiedzialności karnej, który to jak z niego wynika wypełnia się na wyraźny wniosek strony (z art. 75 par. 2 kpa), kiedy opiekun wcale o taki formularz nie wnioskował.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x