ja też to doczytałam ale co powiesz na to? Jak wskazuje art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity: Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992 ze zm.), świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:de Charette pisze:art. 17 ust. 5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,
Wielkie dziękiewunia z wlkp pisze:Proszę nie wariuj..
tak jak w poście powyżej: ustawa mówi: (...) ma ustalone prawo do (...) renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej - czyli, tłumacząc to na nasz język: gdyby miała uprawnienia do własnego świadczenia(wypracowanego przez siebie samą, ale po śmierci męża wybrała rentę rodzinną po mężu (bo korzystniejsza finansowo), to wtedy świadczenie pielęgnacyjne jej nie przysługuje. Jeżeli nigdy nie nabyłaby swojej emerytury, renty (bo nie pracowała nigdy zawodowo), to mając uprawnienia do renty rodzinnej po mężu może jak najbardziej pobierać św. pielęgnacyjne.
Pozdrawiam
z Waszych wypowiedzi zrozumiałam że się NIE NALEŻYIks pisze:Rano napisałem dokładnie to samo na priv. Zresztą de Charette odpowiedział już wczoraj - też tak samo. To jest jasny przepis.