Witam serdecznie.W sierpniu składałam wniosek na nowy okres na zasiłek rodzinny z dodatkami. Wczoraj dostałam z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego iż mój dochód przekroczył kryterium dochodowe. Zaraz w ten sam dzień, złożyłam oświadczenie do GOPS,że nie zgadzam się z decyzją co do dochodu za 2017 r ponieważ do dochodu doliczyli jednorazową wpłatę wyrównania syna renty socjalnej za rok 2015 i 2016 ( Renta uzyskana Wyrokiem Sądu- na stałe od 2015 r i stąd te wyrównanie),dodając to do dochodu za 2017 rok. Mój wniosek argumentowałam tym iż Opieka celowo podniosła mój dochód "fizyczny" aby pozbawić mnie świadczenia rodzinnego z dodatkami na niepełnosprawnego syna w st. znacznym.
Czekam teraz na decyzję, którą mam otrzymać do końca tego miesiąca. Od której oczywiście będę się odwoływać. Jeszcze dodam,ze po rozmowie przy składaniu mojego wniosku, pani z opieki społecznej upiera się ,ze oni mają rację,że zapytali o nasz dochód za 2017 rok( mój i syna) Urząd Skarbowy i tam jest ta kwota za wyrównanie i oni tym się sugerują, także pismem z ZUS ( chodzi o składni) w którym też w miesiącu kwietniu 2017 r suma składek jest, sumą za wszystkie zaległe miesiące.
Moje pytanie.
Czy oni działają zgodnie z prawem?
Czy nie powinni w tej konkretnej sytuacji zastosować art 8 ust 12?
Dodam jeszcze,że również wczoraj złożyłam wniosek do ZUS-u o wyszczególnienie kwot należnej renty syna za każdy rok z osobna.
Czym mogę jeszcze się podeprzeć pisząc odwołanie?