Zasiłek rodzinny- dochód jednorazowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 lis 2018, 15:00

Witam serdecznie.W sierpniu składałam wniosek na nowy okres na zasiłek rodzinny z dodatkami. Wczoraj dostałam z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego iż mój dochód przekroczył kryterium dochodowe. Zaraz w ten sam dzień, złożyłam oświadczenie do GOPS,że nie zgadzam się z decyzją co do dochodu za 2017 r ponieważ do dochodu doliczyli jednorazową wpłatę wyrównania syna renty socjalnej za rok 2015 i 2016 ( Renta uzyskana Wyrokiem Sądu- na stałe od 2015 r i stąd te wyrównanie),dodając to do dochodu za 2017 rok. Mój wniosek argumentowałam tym iż Opieka celowo podniosła mój dochód "fizyczny" aby pozbawić mnie świadczenia rodzinnego z dodatkami na niepełnosprawnego syna w st. znacznym.
Czekam teraz na decyzję, którą mam otrzymać do końca tego miesiąca. Od której oczywiście będę się odwoływać. Jeszcze dodam,ze po rozmowie przy składaniu mojego wniosku, pani z opieki społecznej upiera się ,ze oni mają rację,że zapytali o nasz dochód za 2017 rok( mój i syna) Urząd Skarbowy i tam jest ta kwota za wyrównanie i oni tym się sugerują, także pismem z ZUS ( chodzi o składni) w którym też w miesiącu kwietniu 2017 r suma składek jest, sumą za wszystkie zaległe miesiące.
Moje pytanie.
Czy oni działają zgodnie z prawem?
Czy nie powinni w tej konkretnej sytuacji zastosować art 8 ust 12?
Dodam jeszcze,że również wczoraj złożyłam wniosek do ZUS-u o wyszczególnienie kwot należnej renty syna za każdy rok z osobna.
Czym mogę jeszcze się podeprzeć pisząc odwołanie?
Sara10
Praktykant
Od: 28 lis 2018, 14:20
Zajmuję się: Jestem na świadczeniu

Napisano: 28 lis 2018, 15:40

Hallo mądre głowy pomóżcie. Przecież zajmujecie się tym na co dzień. Jeżeli to jest zgodne z prawem, to przyjmę to do wiadomości..ale jeżeli nie, to napiszcie.. Ja i tak już przez całe życie borykam się z samymi problemami a to kolejny... Bo te pieniążki, choć nieznaczne odbiją się na leczeniu syna. Dlatego szukam pomocy co do interpretacji decyzji
Sara10
Praktykant

Napisano: 28 lis 2018, 15:46

Twoja teoria jest błędna: "Mój wniosek argumentowałam tym iż Opieka celowo podniosła mój dochód "fizyczny" aby pozbawić mnie świadczenia rodzinnego z dodatkami na niepełnosprawnego syna w st. znacznym."
"Opieka" celowo podniosła....
"Opieka" nic celowo nie podniosła. Tak wychodzi z zaświadczenia z US za 2017 rok.
Argumentować możesz jedynie tym, że to było jednorazowe wyrównanie a liczenie tego dochodu (wyrównania) jest sprzeczne z celem ustawy. Ale może być ciężko z odwołaniem. SKO musiałoby bardzo przychylnie patrzeć
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2018, 7:47

Dziękuje za odpowiedź. Fakt, może źle napisałam "celowy" ale to było spowodowane, tym że byłam zdenerwowana, ponieważ o wszystko, czyli rentę socjalną, świadczenie pielęgnacyjne, stopień niepełnosprawności syna musiałam wywalczyć w sądzie. Fakt z pozytywnym zakończeniem dla nas.. ale ile stresu, nerwów i czasu mi to zajęło, to brak słów. Wszystko prawie po dwa lata. Tym bardziej ze 2 miesiące temu też nam to zabrali, ponieważ zagubili zaświadczenie syna, ze szkoły,ze dalej kontynuuje naukę. Fakt wyrównali nam.ale teraz powtórka z rozrywki. Ręce mi opadają. Lecz co do obecnej sytuacji, to moim zdaniem US kieruje się swoimi przepisami a opieka powinna kierować się swoimi. Oczywiści moim argumentem będzie niezgodność z ustawą 8 pkt 12, która była nowelizowana w 2018 r Gdzie wyraźnie pisze jak dzielimy jednorazowy dochód. No cóż, dziś lub jutro powinna otrzymać z opieki decyzję, Ciekawa jestem jaką ustawą będą się opierać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Sara10
Praktykant

Napisano: 29 lis 2018, 8:50

Przy zasiłkach rodzinnych pracownicy opierają się na ustawie o świadczeniach rodzinnych a nie o pomocy społecznej, więc na pewno w decyzji nie będzie art. 8 pkt 12, bo takiego w ustawie o świadczeniach rodzinnych nie ma.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x