Proszę pomóżcie, decyzja uchylająca

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
młodaa7
Stażysta
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: Proszę pomóżcie, decyzja uchylająca

Post autor: młodaa7 »

dziękuję za pomoc :)
opsopsops1
Stażysta
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: opsopsops1 »

Panie Krzysztofie chciałam spytać pana bo widzę że ma Pan wiedze na temat świadczenia pielęgnacyjnego.
Siostra składała wniosek bo mieszka z rodzicami i opiekuje się tatem, mama nie ma orzeczenia a jest schorowana i ma zaświadczenie od lekarza specjalisty i rodzinnego że przewlekle choruje co uniemożliwia jej swobodne przemieszczanie się.
OPS odmówił jej ŚP w związku z tym, że to mama czyli żona powinna się tatem opiekować, poszło odwołanie do SKO a tam tak samo utrzymali w mocy decyzję OPS, następnie poszło odwołanie do WSA a ten po około dwóch tygodniach przesłał również to że SKO i OPS prawidłowo decyzję wydały.
Załamali w domu rodzice ręce bo już chyba nie ma szans aby wywalczyć swoje mimo, że jest mnóstwo wyroków w takiej sytuacji przyznających dziecku ŚP mimo że drugi rodzic nie ma orzeczenia i te wyroki w odwołaniu zamieściłam.

Czy jest sens dalej kopać się z koniem? W grę wchodzi ŚP od marca tego roku.
zespółświadczeń6
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, FA i 500+
Kontakt:

Post autor: zespółświadczeń6 »

Dziękuję bardzo za wyjaśnienia
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

opsopsops1 pisze: 22 wrz 2021, 12:50 Panie Krzysztofie chciałam spytać pana bo widzę że ma Pan wiedze na temat świadczenia pielęgnacyjnego.
Siostra składała wniosek bo mieszka z rodzicami i opiekuje się tatem, mama nie ma orzeczenia a jest schorowana i ma zaświadczenie od lekarza specjalisty i rodzinnego że przewlekle choruje co uniemożliwia jej swobodne przemieszczanie się.
OPS odmówił jej ŚP w związku z tym, że to mama czyli żona powinna się tatem opiekować, poszło odwołanie do SKO a tam tak samo utrzymali w mocy decyzję OPS, następnie poszło odwołanie do WSA a ten po około dwóch tygodniach przesłał również to że SKO i OPS prawidłowo decyzję wydały.
Załamali w domu rodzice ręce bo już chyba nie ma szans aby wywalczyć swoje mimo, że jest mnóstwo wyroków w takiej sytuacji przyznających dziecku ŚP mimo że drugi rodzic nie ma orzeczenia i te wyroki w odwołaniu zamieściłam.

Czy jest sens dalej kopać się z koniem? W grę wchodzi ŚP od marca tego roku.
Proszę podaj sygnaturę wyroku WSA (lub z jakiego miasta jest sąd oraz podaj dzień wydania wyroku) to zerknę w uzasadnienie, jeśli oczywiście jest już w bazie orzeczeń.
Na teraz mogę podpowiedzieć, że aby w tej wyżej opisanej sytuacji mieć jakąkolwiek możliwość, by organ odwoławczy lub później sąd wojewódzki (WSA), a w ostateczności NSA rozstrzygnął sprawę na korzyść siostry, to ona MUSI wykazać obiektywne przesłanki, które uniemożliwiają żonie chorego (jako pierwszej w kolejności osobie zobowiązanej alimentacyjnie wobec swego męża) pełną, stałą i długoterminową opiekę. MUSI siostra wskazać czynności, które trzeba wykonać przy ojcu i które to czynności może wykonać wyłącznie ona, a nie jej matka, gdyż matce prawidłową opiekę uniemożliwiają jej schorzenia lub np. starczy wiek.
Po drugie jak są zaświadczenia od lekarzy specjalistów określające stan zdrowia żony chorego to należałoby złożyć te papiery wraz z wnioskiem do Powiatowego Lekarza Orzecznika o ustalenie stopnia niepełnosprawności u żony chorego. Orzeczenie o stopniu znacznym wydane w tej sprawie wyeliminowało by (jeśli nie ma innych istotnych problemów w będących w sprzeczności z warunkami ustawy o świadczeniach rodzinnych) jedną (tą główna, jak się wydaje) negatywna przesłankę wykazywaną przez organy i WSA.
Zanim skargę kasacyjną (bo mam nadzieję, że wniosła siostra w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyroku WSA o jego uzasadnienie , aby móc złożyć kasację do NSA) rozstrzygnie NSA matka powinna otrzymać Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.
Dostarczenie takiego nowego dowodu w sprawie na etapie rozpoznania skargi kasacyjnej MOŻE spowodować, iż NSA uchyli wyrok WSA oraz poprzedzające ten wyrok zaskarżone decyzje, ale jedynie z powodu zmiany stanu faktycznego. Oczywiście NSA może nie wziąć pod uwagę tego nowego dowodu w formie Orzeczenia matki i rozpozna skargę kasacyjną na podstawie już ustalonego i znanego, dotychczas orzekającym organom, stanu faktycznego i wtedy wyda wyrok oddalający skargę kasacyjną.
Linia orzecznicza sadów administracyjnych jest w takich sprawach podzielona i trzeba mieć dobre argumenty lub trafić na skład orzekający myślący logicznie, przepisowo i z empatią. Niestety niektórzy maja słabe argumenty i niestety dla nich odpadają, albo mimo, iż argumenty mają to trafiają na sędziów, którzy nie korzystają z innych form wykładni danych przepisów skupiając się wyłącznie na ich językowym brzmieniu.
Tyle wiem ile zjem :mrgreen:
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

opsopsops1 pisze: 22 wrz 2021, 12:50 Panie Krzysztofie chciałam spytać . . . . . poszło odwołanie do SKO a tam tak samo utrzymali w mocy decyzję OPS, następnie poszło odwołanie do WSA a ten po około dwóch tygodniach przesłał również to że SKO i OPS prawidłowo decyzję wydały.
. . . .
Po dwóch tygodniach od złożenia skargi do WSA, za pośrednictwem SKO, to raczej wyroku sąd nie wydał.
Prawdopodobnie SKO lub WSA przysłało siostrze odpowiedź Kolegium na skargę złożoną, przez siostrę, do WSA.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
ODPOWIEDZ