proszę powiedzcie jak Wy robicie z decyzjami i wypłatami?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Iwona28
Referent
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia
Kontakt:

proszę powiedzcie jak Wy robicie z decyzjami i wypłatami?

Post autor: Iwona28 »

1) decyzja wydana np. 28 maja. Czy muszę wypłacić do końca tego miesiąca, czy mogę wypłacić w czerwcu?

2) decyzja przyznająca zr wydana 20 maja, czy czekamy aż się uprawomocni czy możemy już wypłacić świadczenie np 25 maja?
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: proszę powiedzcie jak Wy robicie z decyzjami i wypłatami

Post autor: Zofia »

Zamawiamy pieniądze najczęściej kolo 10 każdego miesiąca i musimy zamawiać tak, by wszystko wydać, więc z reguły i tak wypłacamy tylko te wnioski, które wpłynęły na początku miesiąca. Chyba że są uchylenia lub zwroty, więc mamy więcej pieniędzy - wtedy wypłacamy ile się da :)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Agator
Praktykant
Zajmuję się: SR/FA
Kontakt:

Post autor: Agator »

Jak w decyzji jest rygor natychmiastowej wykonalności to nie trzeba czekac na uprawomocnienie żeby wypłacić. U nas funkcjonuje to tak , że z chwila gdy mamy odebrana decyzję przez klienta to idzie wypłata . Art 110 KPA
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Zajmuję się: SR/ŚW
Kontakt:

Post autor: kiki88 »

ja zamawiam zawsze więcej pieniazków niedużo bo ok 2000 - 3000 zł... jeżeli ktoś odbierze decyzję i mam pieniądze płace jeżeli nie mam to nie płace...nie czekam aż sie uprawomocni bo art 32 ust 1d. "Decyzje przyznające świadczenia rodzinne oraz decyzje w sprawie zmiany wysokości świadczeń rodzinnych na korzyść strony są natychmiast wykonalne"
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

Agator pisze:Jak w decyzji jest rygor natychmiastowej wykonalności to nie trzeba czekac na uprawomocnienie żeby wypłacić. U nas funkcjonuje to tak , że z chwila gdy mamy odebrana decyzję przez klienta to idzie wypłata . Art 110 KPA
art. 32 ust. 1d ustawy o ŚR ... kpa stosujemy jak brak uregulowania w naszej ustawie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

Iwona28 pisze:1) decyzja wydana np. 28 maja. Czy muszę wypłacić do końca tego miesiąca, czy mogę wypłacić w czerwcu?

2) decyzja przyznająca zr wydana 20 maja, czy czekamy aż się uprawomocni czy możemy już wypłacić świadczenie np 25 maja?
1. możesz w czerwcu ... ja jak mam kasę to na koniec miesiąca robię dodatkowe listy

2. nie czekamy na uprawomocnienie .. mamy art. 32 ust. 1d
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

aby dać do wypłaty czekacie na zwrotkę od decyzji i dajecie do wypłaty decyzje ze statusem DORĘCZONA?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Ulciak
Referent
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: Ulciak »

Jeśli decyzję wydaliśmy w danym miesiącu, to w tym samym robimy wypłaty.
Na uprawomocnienie czekać nie trzeba, bo decyzje na korzyść strony są natychmiast wykonalne.
Wypłacamy dopiero po odbiorze decyzji. Jeśli wysłana pocztą, to czekamy na zwrotkę.
ODPOWIEDZ