Proteza już kupiona co z dofinansowaniem

ODPOWIEDZ
Dorotek1983
Stażysta
Zajmuję się: Nie pracuje w ops.
Kontakt:

Proteza już kupiona co z dofinansowaniem

Post autor: Dorotek1983 »

Czy w ramach AS można dofinansować nowoczesna pprotezę już zakupiona w grudniu (czyli wtedy kiedy nie można już było składać wniosków na AS)? Pan chce złożyć wniosek w marcu. Miał dofinansowanie NFZ, ale zwrot ze środków pomocniczy bylby mniejszy więc chce AS.
MoKingSkills
Stażysta
Zajmuję się: pfron
Kontakt:

Re: Proteza już kupiona co z dofinansowaniem

Post autor: MoKingSkills »

Nie, nie da się tak. Warunkiem weryfikacji formalnej jest pozytywna ocena eksperta, która musi być zrobiona w momencie posiadania starej jeszcze protezy. Mając nową protezę nie da się 'wstecznie' ocenić rokowań procesu chorobowego ani rokowań zdolności do pracy.

Oceny można dokonać jedynie na podstawie aktualnego stanu rzeczy. Nie można dokonać oceny rokowań w jakimś momencie w przeszłości.
Dorotek1983
Stażysta
Kontakt:

A fakt, że pan posiada kartę zaopatrzenia medycznego nie może być traktowany jako opinia eksperta? W końcu protezę przepisał lekarz specjalista w dziedzinie. Kiedyś dofinansowaliśmy protezę bez kierowania do eksperta pfron, posiłkując się tym, że ma kartę zaopatrzenia :shock:

Pan starej protezy nie miał to jego pierwsza, po utracie nogi.
MarysiaZ
Praktykant
Zajmuję się: DRS
Kontakt:

Post autor: MarysiaZ »

Ja do tej pory nie zajmowałam się ASem, ale właśnie się z nim zapoznaję.
W "Aktywny samorząd" - treść programu => VII. Formy i zakres pomocy udzielanej w ramach programu w punkcie 3 jest zapis:

3. Refundacja poniesionych kosztów może dotyczyć:
1. w przypadku modułu I:
a) Obszar A: Zadanie 1 i 4, Obszar B: Zadanie 1, 3 i 4 oraz Obszar C: Zadanie 1, 3 i 5 – wyłącznie kosztów poniesionych po zawarciu umowy dofinansowania,
b) w pozostałych przypadkach – także kosztów poniesionych do 180 dni przed dniem złożeniem wniosku;
2. w przypadku modułu II – kosztów opłaty za naukę (czesnego) dotyczących bieżącego roku szkolnego lub akademickiego, niezależnie od daty ich poniesienia.

Moim zdaniem nie możne złożyć wniosku na tę protezę w AS.
MoKingSkills
Stażysta
Zajmuję się: pfron
Kontakt:

Post autor: MoKingSkills »

Dorotek1983 pisze: 17 lut 2023, 10:34 A fakt, że pan posiada kartę zaopatrzenia medycznego nie może być traktowany jako opinia eksperta? W końcu protezę przepisał lekarz specjalista w dziedzinie. Kiedyś dofinansowaliśmy protezę bez kierowania do eksperta pfron, posiłkując się tym, że ma kartę zaopatrzenia :shock:

Pan starej protezy nie miał to jego pierwsza, po utracie nogi.
Wykluczone! Adresatem może być osoba która ma opinię eksperta. Zlecenie na zaopatrzenie w C3 i w C4 nie może tej opinii zastąpić!

Poza tym, jak to już wyżej wspomniano, w tym zadaniu nie można dofinansować kosztów już poniesionych przez podpisaniem umowy.

Po trzecie, jeśli to jego pierwsza proteza, to nie sądzę by była ona na 3 poziomie jakości. Ale to właśnie ekspert ocenia jaki jest jej poziom na podstawie oferty...
Dorotek1983
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedzi. Ja dotychczas też nie pracowałam na AS. Posiłkowałam się tym, co robione było przez poprzedniczkę.
ODPOWIEDZ