Witam!
Jestem w takiej sytuacji, w tym roku kończę studia licencjackie, obecnie mam umiarkowany stopień ale przedłużony na podstawie ustawy COVID bo termin orzeczenia już minął. Czytałem gdzieś, że od 1 czerwca skończą się ważności już takich orzeczeń. I teraz mam taką sytuację, ponieważ wiem, że na 90% dostanę już lekki stopień, czy za ten ostatni semestr otrzymam w związku z tym jeszcze dofinansowanie jeżeli otrzymam lekki stopień?
Moduł II - zmiana stopnia niepełnosprawności
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Studia
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: środki PFRON
- Kontakt:
Re: Moduł II - zmiana stopnia niepełnosprawności
Zgodnie z zasadami
24. W ramach Modułu II, osoby z orzeczonym lekkim stopniem niepełnosprawności mogą uzyskać pomoc finansową wyłącznie wtedy, gdy spełniają łącznie następujące warunki:
1) uczestnicząc w pilotażowym programie „Aktywny samorząd” lub w programie pn. „STUDENT II – kształcenie ustawiczne osób niepełnosprawnych” - posiadali znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności;
2) w trakcie uczestnictwa w programie, o którym mowa w pkt 1, orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności uzyskały nie wcześniej niż po zaliczeniu pierwszego roku nauki,
a w przypadku form kształcenia trwających jeden rok – pierwszego semestru nauki.
25. W sytuacji, o której mowa w ust. 24, pomoc finansowa może być przyznawana wyłącznie do czasu ukończenia przez wnioskodawcę nauki w ramach tej formy kształcenia, w trakcie której nastąpiła zmiana stopnia niepełnosprawności na lekki oraz na poziomie wyznaczonym dla stopnia niepełnosprawności wnioskodawcy, który uprawniał do uczestnictwa w programie.
24. W ramach Modułu II, osoby z orzeczonym lekkim stopniem niepełnosprawności mogą uzyskać pomoc finansową wyłącznie wtedy, gdy spełniają łącznie następujące warunki:
1) uczestnicząc w pilotażowym programie „Aktywny samorząd” lub w programie pn. „STUDENT II – kształcenie ustawiczne osób niepełnosprawnych” - posiadali znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności;
2) w trakcie uczestnictwa w programie, o którym mowa w pkt 1, orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności uzyskały nie wcześniej niż po zaliczeniu pierwszego roku nauki,
a w przypadku form kształcenia trwających jeden rok – pierwszego semestru nauki.
25. W sytuacji, o której mowa w ust. 24, pomoc finansowa może być przyznawana wyłącznie do czasu ukończenia przez wnioskodawcę nauki w ramach tej formy kształcenia, w trakcie której nastąpiła zmiana stopnia niepełnosprawności na lekki oraz na poziomie wyznaczonym dla stopnia niepełnosprawności wnioskodawcy, który uprawniał do uczestnictwa w programie.
Oprócz Moduł II - zmiana stopnia niepełnosprawności - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
Rozliczenie umowy C3 ?
Deklaracja bezstronności
Aktywny Samorząd- karta oceny w SOW, terminy rozpatrywania wniosków
Proteza już kupiona co z dofinansowaniem
STUDENT
A1 w 2023 roku
Obszar A zadanie 3 - ciężarówka i słuch.
Obszar D
Moduł II Limit semestrów
Aktywny samorząd C1
promocja AS
Zwolnienie z wymogu złożenia oświadczenia o dochodzie
moduł II. jak obliczyć udział własny?
ewaluacja aktywny samorzad modul I i II
Aktywny Samorząd - Moduł I i II
Aktywny samorząd MODUŁ II