Prywatny "DPS" - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 cze 2015, 10:38

Witam! Mam pytanie odnośnie prywatnych domów opieki, macie umieszczonych w takich placówkach swoich podopiecznych? Jeśli tak to na jakich zasadach płatność? Mamy taką placówkę na oku, i twierdzą ze podpisują tylko umowy z gminami (bez decyzji). Co o tym myślicie?
ja uhoy

Napisano: 19 cze 2015, 11:11

nie dajemy skierowań do prywatnych domów pomocy
nina12

Napisano: 19 cze 2015, 11:39

My natomiast umieszczamy gdyż mamy takowy na swoim terenie, jeżeli zajdzie potrzeba szybkiego umieszczenia to zawsze jest miejsce ponadto nasi podoopieczni właśnie chcą być w nim umieszczeni a poza tym koszt jest niższy niż w DPS-ach państwowych a czas oczekiwania to ech.. szkoda mówić.
Dajemy decyzję kierującą do tego określonego DPS a następnie o odpłatności.
mees

Napisano: 19 cze 2015, 11:46

A to idzie przez PCPR czy jak? Podeślesz mi wzór takiej decyzji? Ta Nasza placówka się nazywa Pensjonat opiekuńczo rehabilitacyjny, cały czas mam wątpliwości. Z góry dzięki :)
jajaja

Napisano: 19 cze 2015, 12:09

Nasz to jest typowy DPS, poniżej wklejam wzór dec. kierującej

Na podstawie art. 104 i 108 Kodeksu Postępowania Administracyjnego (Dz. U. z 2013 r., poz. 267 ze zmianami), art. 8, art. 17 ust. 1 pkt. 16, art. 54 ust. 1, art. 56 ust. 2 i ust. 6, art. 59 ust. 1, art. 61, art. 102, art. 106 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. (Dz. U. z 2015 r., poz. 163 - tekst jednolity) § 1, pkt. 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 lipca 2012 r. w sprawie zweryfikowanych dochodów oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz. U. z 2012 r., poz. 823) oraz upoważnienia Wójta Gminy .....

Na podstawie posiadanej dokumentacji Pan ........ ze względu na stan zdrowia i brak opieki ze strony najbliższych nie może pozostać w dotychczasowym środowisku. Ponadto gmina nie dysponuje infrastrukturą socjalną oraz opieką całodobową. W związku z powyższym w/w wymaga umieszczenia w Domu Pomocy Społecznej.

DECYZJA KIERUJĄCA
mees

Napisano: 19 cze 2015, 12:10

To nie idzie przez PCPR.
mees

Napisano: 19 cze 2015, 16:00

jeżeli to jest dps zgodnie z definicją w ustawie o pomocy społecznej można kierować i wydawać decyzję odpłatności,(art, 56)- tzn jest w rejestrze wojewody jako dps
jeżeli to jest placówka zapewniająca całodobową opiekę (art. 67 ustawy o pomocy społecznej )- i jest w rejestrze wojewody w placówkach zapewniających całodobowa opiekę - gmina nie może kierować
Możliwość kierowania jest tylko do dps , do innych placówek nie (art. 59 ustawy). Inaczej w razie kontroli będziecie mieli "zmytą głowę"
kizia

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem