Witam. Mam pytanie kobieta miała decyzję o nienależnie pobranych później upomnienie i tytuł minęło 3 lata i teraz muszę zrobić jakieś zawiadomienie o zakończeniu sprawy czy decyzję nie wiem co zrobić teraz muszę też wycofać tytuł z US. Czy ktoś miał taki przypadek ??
ja bym niczego nie wydawala...niech przynajmniej dalej sie boi;-) a tak na powaznie to nie wiem czy po wystawieniu TW tak po prostu moze sie przedawnic jesli tytul nie zostal zwrocony
jeśli minęło 3 lata od dnia, w którym ta decyzja stała się ostateczna, to sporządzam notatkę słuzbową dot. przedawnienia, wpinam w akta sparwy i pismem informuje o tym człowieka
Nie nie nie - to nie tak, sprawa się przedawnia jeśli nie podjęłaś żadnych czynności po wydaniu decyzji. Wystawienie tytułu przerywa bieg przedawnienia bo jest to czynność zmierzająca do ściągnięcia należności, a tytuł sam się nie przedawnia, więc sprawa też nie. Przedawnienie po 3 latach pomimo wystawienia tytułu byłoby nielogiczne bo po tych 3 latach każdy niepłacący byłby \'czysty\'.
do iks
1. a jeżeli postępowanie zostaje umorzone przez Urząd skarbowy, to co wówczas? po 3 latach licząc od umorzenia przedawnia sie (chodzi mi w sytuacjach dłużników alimentacyjnych)
2. nie wystawiono tw dla dłużników nieznanych z miejsca zamieszkania ?
no i dalej nie wiem co robić na logikę to tytuł jest i niech ściągają a jak nie mogę to niech dadzą info że nie da rady i może w tedy sprawę zakończyć co wy na to ?
jesli us zwraca tytuł to liczysz od nowa 3 lata, bo wystawienie tytułu przerywa bieg a nie zawiesza. przerwanie biegu i zawieszenie biegu, to dwie rózne sprawy.
w ciagu tych nowych 3 lat mozesz za jakis czas znowu wysłać upomnienie i tyt. i znowu bieg przerywa tyt. wykonawczy i tak mozna bez końca.
Przedawnienie następuje wtedy, kiedy wydałas dec. o np i przez trzy lata nic nie zrobiłaś, a babka nie wpłaciła.