Mayra pisze: 09 sie 2024, 13:56
Witam
A co mam zrobić w sytuacji, jeżeli orzeczenie o niepełnosprawności wydane z ZUS skończyło się 31 lipca 2024 r.??? Ustawa przedłużająca orzeczenia do 30.09.2024 r. obejmuje tylko orzeczenia o niepełnosprawności wydane z na podst. ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych.
Jak myslicie czy tym osobom nie przedłużamy ZP???
Orzeczeń ZUS-owskich nie przedłużamy. Przedłużenia dotyczą orzeczeń wydanych na podstawie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych
ja już głupieje, jeżeli dziecku skończyło się orzeczenie z końcem lipca, brak jest nowego orzeczenia to co teraz? Mam przedłużyć do 30.09.2024? A jeśli dorosłemu się skończyło 18.07.24 to jak?
młodaa7 pisze: 14 sie 2024, 9:41
ja już głupieje, jeżeli dziecku skończyło się orzeczenie z końcem lipca, brak jest nowego orzeczenia to co teraz? Mam przedłużyć do 30.09.2024? A jeśli dorosłemu się skończyło 18.07.24 to jak?
Też już nic nie rozumiem. Te przedłużenia na podstawie zaświadczenia to tylko dla dzieci do 16 roku życia?
Niech ktoś pomoże
A. Świadczenia które zostały przedłużone do 30-09-2024r. :
1. osoby składają na PZdsOnN wnioski o wydanie kolejnego (nowego) orzeczenia ON / stopnia (mają na to czas do 30-09-2024r.)
2. po złożeniu wniosku pobierają z PZdsOnN zaświadczenie w którym zawarta jest informacja że wniosek został złożony i do kiedy orzeczenie (poprzednie ) zachowuje swoją ważność
3. z zaświadczeniem przychodzą do nas i wtedy my z urzędu wydajemy decyzję przedłużającą na 6 m-cy nie dłużej niż do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia
Osoby które do tej pory jechały na orzeczeniu o niepełnosprawności mimo tego że w międzyczasie skończyły 16 rok życia mogą składać wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia (o stopniu) ale my wypłacamy im świadczenia tylko do 30-09-2024r. W takich przypadkach PZdsOoN po złożeniu przez nich wniosku o nowe orzeczenie powinien wskazać w zaświadczeniu które będzie wydawał że poprzednie orzeczenie (o niepełnosprawności) zachowało ważność tylko do 30-09-2024r. (art. 6bb ust. 2).
B. wszystkie świadczenia które kończą się po 30-09-2024 - stosujemy już nową przedłużkę (+ 6 mcy ) ta sytuacja dotyczy wszystkich orzeczeń nawet tych które kończą się np. 31-04-2027r.. Jest to nowa procedura która została wprowadzona trzeba to robić z miesiąca na miesiąc i pilnować orzeczeń które się kończą. Jeśli osoby będą składały wnioski o wydanie kolejnych orzeczeń każde dotychczasowe orzeczenie będzie się przedłużało a za nim będzie się przedłużało każde świadczenie.
C. Orzeczenie kończy się 31-08-2024r. pierwsza przedłużka do 30-09-2024 kolejna przedłużka po dostarczeniu zaświadczania +6m-cy.