Przedłużenie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 lip 2021, 12:43

Proszę o pomoc, mam Pana który studiuje (przed 25 rokiem życia) złożył o przedłużenie karty i dołączył zaświadczenie z uczelni. Po sprawdzeniu rodziny okazało się, że jego siostra skończyła w styczniu 18 lat i dalej nie przedłużyła karty. Trzecia z rodzeństwa nadal posiada kartę. I moje pytanie brzmi, czy mogę przepuścić dalej Pana, czy jednak nie, gdyż nie ma tej ,,trójki'' dzieci na utrzymaniu?
Magda12
Praktykant
Od: 12 kwie 2021, 13:01
Zajmuję się: ..

Napisano: 27 lip 2021, 12:47

Tak, temu Panu karta należy się na okres trwania nauki ale nie dłużej niż do 25 roku życia.
Karola91
Stażysta
Od: 22 cze 2021, 12:29
Zajmuję się: PS/KDR

Napisano: 27 lip 2021, 13:46

A mogę wiedzieć na jakiej podstawie? skoro wg- https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania- ... ej-rodziny
Prawo do Karty Dużej Rodziny przysługuje także dzieciom:

w wieku do 18. roku życia,
w wieku do 25. roku życia – w przypadku dzieci uczących się w szkole lub szkole wyższej,
bez ograniczeń wiekowych w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności,
ale tylko w przypadku, gdy w chwili składania wniosku w rodzinie jest co najmniej troje dzieci spełniających powyższe warunki.
Magda12
Praktykant
Od: 12 kwie 2021, 13:01
Zajmuję się: ..

Napisano: 27 lip 2021, 14:04

Art. 6 Ust. 3 "Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej" !
Stażysta
Od: 31 gru 2020, 12:43
Zajmuję się: KDR

Napisano: 27 lip 2021, 14:10

Magda12 pisze:
27 lip 2021, 13:46
A mogę wiedzieć na jakiej podstawie? skoro wg- https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania- ... ej-rodziny
Prawo do Karty Dużej Rodziny przysługuje także dzieciom:

w wieku do 18. roku życia,
w wieku do 25. roku życia – w przypadku dzieci uczących się w szkole lub szkole wyższej,
bez ograniczeń wiekowych w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności,
ale tylko w przypadku, gdy w chwili składania wniosku w rodzinie jest co najmniej troje dzieci spełniających powyższe warunki.
Na dzień składania wniosku pierwotnego dziecko taki warunek spełniało.
Karola91
Stażysta
Od: 22 cze 2021, 12:29
Zajmuję się: PS/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x