przedłużenie Covid a wniosek złożony po 3 miesiącach - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 paź 2020, 8:53

Witam
Mam pytanie osoba od kwietnia br. miała przedłużony zasiłek pielegnacyjny na dziecko na podstawie COVID.
W maju otrzymała nowe orzeczenie kwalifikujące do dalszego pobierania zasiłku, jednak nie dostarczyła jeszcze nowego orzeczenia i nie złozyła nowego wniosku o zasiłek pielęgnacyjny. Tłumaczy sie ze nie wiedziała ze trzeba to zgłosić poniewaz zrozumoiała ze na okres Covida zasiłek jest przedłuzony.
Co z tym zrobić skoro zapis w ustawie jest iż wniosek o zasiłek pielęgnacyjny należy złożyć w terminie 3 miesięcy od wydania orzeczenia.
Czy w zwiazku z ta sytuacją za okres od czerwca do wrzesnia br. bedzie świadczenie nienaleznie pobrane.
weronika832
Stażysta
Od: 31 maja 2017, 18:23
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 06 paź 2020, 10:19

Z Covid do dnia wydania kolejnego orzeczenia.
Teraz przyszła po upływie trzech miesięcy od dnia wydania orzeczenia..... niestety nienależnie pobrane.
Zwrócie tylko uwagę czy mieliście dobrze decyzję przedłużająca z Covid, czy tam było wyraźnie w sentencji że przedłużone jest do dnia wydania orzeczenia lub 60 dni po zakończeniu epidemii
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 06 paź 2020, 13:41

ja mam wpisane że do 60 dni.... jednak nie dłużej niż do dnia wydania orzeczenia
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x