czy mamy obowiązek przekazania dokumentów - jeśli tak który artykuł o tym mówi
pani się przeprowadza, my uchylamy decyzje, a ona idzie składa wniosek w nowej gminie
500 plus wiem, że tak ale rodzinne ?
Ze św.rodzinnych nie przekazujesz żadnych akt.Uchylasz decyzje i wysyłasz je wnioskodawcy. Możesz ewentualnie zwrócić stronie dokumenty jeżeli masz jakieś oryginalne ( np. zaświadczenie komornika czy zaśw. o zarobkach albo o urlopie wychowawczym...)
też tak zrobiłam
ale zadzwoniła pani z ,,miasta,, do ośrodka na ,,wsi,, i ochrzaniła koleżankę, że jesteśmy niekompetentni, że to trzeba zgłosić, że jesteśmy jedyną gminą w Polsce co nie przekazuje dokumentów itp szkoda, że mnie nie było
i koleżance podniosła ciśnienie i mi
aż mam ochotę oddzwonić i powiedzieć co myślę
No ja z kolei ostatnio miałam styczność z Panią z Warszawy która kazała przesłać komplet oryginalnych dokumentów na 500+ , natomiast rodzinne kazała tylko decyzje uchylająca wysłać a ta osoba która się przenosi ma przyjść i złożyć u nich dokumenty..
Art. 50 był stosowany w okresie przejściowym kiedy pracodawcy przekazywali świadczenia rodzinne do gmin teraz nie ma zastosowania, ale inne ośrodki nadal na jego podstawie przesyłają dokumenty. Mi ostatnio przesłali oryginał wniosku, dokumenty oraz decyzję do realizacji.
A ja ostatnio miałam przypadek, gdzie ośrodek przekazał całość dokumentów do kontynuacji wypłaty świadczeń rodzinnych, bez uchylania decyzji, podpierając się orzeczeniami sądów i stanowiskiem urzędu wojewódzkiego, gdzie wystąpili z zapytaniem, powołali się na art. 3 pkt 11 u. o sr.