Przedłużenie decyzji na podstawie zaświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 30 wrz 2024, 11:54

Zgoda, ale jak się okaże, że jakaś kontrola nam to zarzuci? To co my będziemy spłacać? Skoro komunikat Ministerstwa wyszedł?
Ja2018
Praktykant
Od: 20 gru 2018, 14:11
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze

Napisano: 01 paź 2024, 11:29

jeśli zaświadczenie wpłynęło we wrześniu - przedłużamy bez nowego wniosku (zmieniając decyzję), jak zaświadczenie wpłynie w październiku powinniśmy przyjąć również wniosek, lecz w projekcie jest nowa ustawa zmieniająca.... zatem my będziemy przyjmować tylko zaświadczenia i poczekam na ustawę zmieniającą aby bez nowego wniosku zmienić (przedłużyć) świadczenia:)
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Starszy referent
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2024, 12:04

Co mam zrobić z osobami, które złożyły wniosek o orzeczenie np. w czerwcu (a orzeczenie miały do sierpnia). Dostały nowe orzeczenie, ale się odwołały. Przedłużałam już im świadczenia do 30 września, a teraz co? Nie chcą im wydać zaświadczenia o złożeniu wniosku, bo to było przed wejściem w życie ustawy. Z urzędu wiem, że ten wniosek był złożony, bo mam to w EKSMOON-ie (no i jest nowe orzeczenie nieostateczne). Ale czy potrzebuję tego zaświadczenia?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 01 paź 2024, 12:05

u mnie odwoływaczom miejski zespół ponoć wystawia zaświadczenia
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 01 paź 2024, 12:06

Zofia pisze:
01 paź 2024, 12:04
Co mam zrobić z osobami, które złożyły wniosek o orzeczenie np. w czerwcu (a orzeczenie miały do sierpnia). Dostały nowe orzeczenie, ale się odwołały. Przedłużałam już im świadczenia do 30 września, a teraz co? Nie chcą im wydać zaświadczenia o złożeniu wniosku, bo to było przed wejściem w życie ustawy. Z urzędu wiem, że ten wniosek był złożony, bo mam to w EKSMOON-ie (no i jest nowe orzeczenie nieostateczne). Ale czy potrzebuję tego zaświadczenia?
U nas wystawiają zaświadczenia ale trzeba złożyć pisemny wniosek. Reszta tematu była poruszana odwolanie-od-orzeczenia-co-po-207328353-10
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 paź 2024, 13:17

a czy podzieli się ktoś wzorem takiej decyzji zmieniającej??
Rogi
Praktykant
Od: 16 sie 2024, 10:33
Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne

Napisano: 02 paź 2024, 10:18

DECYZJA
Na podstawie art. 2 pkt 2, art. 16 ust. 1 i 2 pkt 2, art. 32 ust. 1 i 1 a) i ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 323) w związku z art. 6bb ust. 1 i 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2024 r. poz. 44 z późn. zm.), art. 104 § 1, art. 107 § 1 ustawy z dnia 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2024 r. poz. 572) oraz upoważnienia Wójta / Burmistrza / Prezydenta Miasta do prowadzenia postępowań w sprawach świadczeń rodzinnych oraz do wydawania w tych sprawach decyzji, na wniosek z dnia ………….

orzekam
1. zmienić decyzję własną z dnia ...................... Nr ........., poprzez ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, nie dłużej jednak niż do 28 lutego 2025 r.
2. pozostałe ustalenia zawarte w decyzji z dnia ...................... Nr .......... pozostają bez zmian
milaś
Stażysta
Od: 12 lip 2023, 10:10
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 02 paź 2024, 10:19

UZASADNIENIE
Decyzją z dnia ...................... Nr ...................... (..........oznaczenie organu .......) przyznał prawo do zasiłku pielęgnacyjnego dla ……………………… od dnia ……………………. do 31 sierpnia 2024 r. Przedmiotowa decyzja stała się ostateczna.
Zgodnie z art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych, dalej "u.ś.r." zasiłek pielęgnacyjny przyznaje się w celu częściowego pokrycia wydatków wynikających z konieczności zapewnienia opieki i pomocy innej osoby w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji. W myśl art. 16 ust. 2 pkt 2 u.ś.r. zasiłek pielęgnacyjny przysługuje osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16. roku życia, jeżeli legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Stosownie do art. 6bb ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych jeżeli wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności został złożony w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność albo orzeczenia ustalającego stopień niepełnosprawności, to zachowuje ono ważność do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia, nie dłużej jednak niż do ostatniego dnia szóstego miesiąca następującego po dacie określającej tę ważność. W myśl art. 6bb ust. 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych po otrzymaniu wniosku, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący powiatowego zespołu wydaje niezwłocznie zaświadczenie potwierdzające złożenie tego wniosku oraz określające termin ważności dotychczasowego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności. W dniu .................... do Ośrodka Pomocy Społecznej w ......................... doręczono zaświadczenie z dnia ………………… wydane przez Przewodniczącego Powiatowego Zespołu do spraw
Orzekania o Niepełnosprawności w …………………, potwierdzające złożenie w Zespole w dniu 22 sierpnia 2024 r. wniosku o wydanie kolejnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności oraz potwierdzającego termin ważności dotychczasowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności do 31 sierpnia 2024 r.
Stosownie do art. 32 ust. 1 u.ś.r. organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń. Ponadto zmiana decyzji na korzyść strony nie wymaga jej zgody.
Mając na uwadze zmianę ważności orzeczenia o niepełnosprawności - a zatem wystąpienie "innych okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń" - orzeczono, jak w sentencji.
POUCZENIE
milaś
Stażysta
Od: 12 lip 2023, 10:10
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 02 paź 2024, 15:43

Przepraszam a gdzie w ustawie jest napisane, że muszą składać wnioski przecież wniosek o ZP był już złożony a teraz tylko przedłużono ważność orzeczenia. Pracujmy w oparciu o przepisy ustawy a nie komentarz ministerstwa.
goccha
Praktykant
Od: 23 wrz 2018, 22:24
Zajmuję się: rodzinne,500 plus, fundusz, dobry start, karta dużej rodziny

Napisano: 03 paź 2024, 7:23

o tutaj:
Art. 23 [Wniosek o świadczenia rodzinne]
1. Ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek małżonków, jednego z małżonków, rodziców, jednego z rodziców...
więc albo wniosek zwykły albo w czasie obowiązywania dotychczasowej decyzji wniosek o zmianę ;) art. 32 jest fakultatywny i ma zupełnie inne ratio legis
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x