świadczenie pielęgnacyjne a znaczny stopień - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 wrz 2024, 10:32

czy osoba która uzyskała orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności może pobierać świadczenie pielęgnacyjne na inną osobę?
Qerty
Referent
Od: 06 sie 2015, 20:29
Zajmuję się: ŚR/FA/CP/SW/DO

Napisano: 21 lut 2025, 11:04

Proszę o odpowiedź :)
cotamwtrawiepiszczy
Praktykant
Od: 15 lut 2023, 15:05
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR,DW,DO,DE,DG

Napisano: 21 lut 2025, 11:51

Po pierwsze nie mówisz o którym ŚP mówimy, starym czy nowym.

Jeżeli mówimy o starym to co do zasady patrząc na art.17 ust 1 i 1a to tak średnio.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DCAD6C288D
Zatem koniecznym dla przyznania świadczenia pielęgnacyjnego są po pierwsze - sprawowanie rzeczywistej opieki nad osobą wymagającą stałej pielęgnacji, po drugie - niepodejmowanie z tego powodu pracy, po trzecie – osoba występująca o przyznanie powyższego świadczenia nie jest osobą o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Prawidłowa jest ocena Sądu pierwszej instancji, że w rozpoznawanej sprawie występują przesłanki negatywne uniemożliwiające przyznanie skarżącemu kasacyjne prawa do świadczenia pielęgnacyjnego.

Z komentarza do świadczeń rodzinnych
Trudno bowiem przyjmować, że należyte wsparcie osobie niepełnosprawnej może zapewnić osoba, która sama legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. (...). "(cyt. K. Małysa-Sulińska, A. Kawecka [w:] P. Kledzik, P. Lisowski, M. Mączyński, A. Ostapski, J. Sapeta, K. Małysa-Sulińska, A. Kawecka, Świadczenia rodzinne. Komentarz, Warszawa 2023, art. 17).

Wiem natomiast, że jest też orzecznictwo w drugą stronę. Tak czy siak bez wywiadu się nie obędzie.

Co do nowego świadczenia pielęgnacyjnego nie ma już takich obwarowań i można spokojnie płacić.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 lut 2025, 12:00

Szarak pisze:
21 lut 2025, 11:51
Co do nowego świadczenia pielęgnacyjnego nie ma już takich obwarowań i można spokojnie płacić.
niby nie ma przeszkody wprost wyrażonej ale jakby wniosek złożył ktoś niepełnosprawny potężnie ograniczony to nie wiem czy bym dał, wiem, skrajna sytuacja i mało prawdopodobna, no ale ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 21 lut 2025, 12:12

Tom. pisze:
21 lut 2025, 12:00
Szarak pisze:
21 lut 2025, 11:51
niby nie ma przeszkody wprost wyrażonej ale jakby wniosek złożył ktoś niepełnosprawny potężnie ograniczony to nie wiem czy bym dał, wiem, skrajna sytuacja i mało prawdopodobna, no ale ;)
Bardziej mi chodziło, że sama niepełnosprawność nie ma takiego wpływu jak przy starym. Masz jednak rację, poleciałem za bardzo, bo pewnie też byśmy zlecili wywiad i w zależności od ustaleń podejmowana by była decyzja. Sprawowania opieki nikt nie wywalił z ustawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x