Przedłużenie karty a opłata 9,21 - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 23 sty 2020, 11:23

Pomóżcie, bo już zupełnie się pogubiłam w tych opłatach - kto i za co; rozumiem, że:
- jak wnioskuje nowa rodzina to za nic nie płaci
- jak wnioskuje nowa rodzina o karty dodatkowe (elektroniczne lub tradycyjne) to płaci
a co w przypadku kiedy osoba, wnioskuje o przedłużenie w związku np. z kontynuacją nauki?
Płaci czy nie płaci ?
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2020, 12:06

Ja właśnie mam taki przypadek, że rodzina wczoraj po raz pierwszy złożyła mi wniosek, bo się trzecie dziecko urodziło. Pan wnioskuje mi za jednym zamachem zarówno o kartę elektroniczną jak i o tradycyjną. Rozumiem, że nie wnosi opłaty?
Wniósłby, gdyby wcześniej miał wyrobioną jedną z form, a teraz przyszedł wyrobić dodatkową formę, to wtedy bym chciała od niego 5 x 9,21 zł = 46,05 zł?
Wydaje mi się, że przy przedłużaniu nie wnosi się opłat.
Ale może niech ktoś mądrzejszy się wypowie?
5-10-15
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 11:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 sty 2020, 12:50

5-10-15 pisze:
23 sty 2020, 12:06
Ja właśnie mam taki przypadek, że rodzina wczoraj po raz pierwszy złożyła mi wniosek, bo się trzecie dziecko urodziło. Pan wnioskuje mi za jednym zamachem zarówno o kartę elektroniczną jak i o tradycyjną. Rozumiem, że nie wnosi opłaty?
Wniósłby, gdyby wcześniej miał wyrobioną jedną z form, a teraz przyszedł wyrobić dodatkową formę, to wtedy bym chciała od niego 5 x 9,21 zł = 46,05 zł?
Wydaje mi się, że przy przedłużaniu nie wnosi się opłat.
Ale może niech ktoś mądrzejszy się wypowie?
ciekawy wątek :)
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 23 sty 2020, 14:10

teraz płaci się za każde zakreślenie opcji duplikat i dodatkowa forma ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 24 sty 2020, 9:52

Ja bym nie pobrała opłaty w przypadku przedłużenia KDR osobie, która dotychczas nie posiadała karty w obu wersjach, ale spotkałam się z opiniami, że powinnam była pobrać.
Identycznie w przypadku duplikatu. Niektórzy biorą dwie opłaty: za to ze duplikat i za to że w obu formach.
Wydaje mi się to nieprawidłowe. Wypowiedzcie się
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2020, 10:34

Ustawa mówi tak:
1a. Wydanie Karty podlega opłacie w wysokości 9,21 zł, w przypadku gdy:
1) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, wydana już została wyłącznie karta tradycyjna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o kartę elektroniczną albo
2) członkowi rodziny wielodzietnej, na jego wniosek, udostępniona już została karta elektroniczna i następnie członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o wydanie karty tradycyjnej.

2. Wydanie duplikatu Karty podlega opłacie w wysokości 9,56 zł.

Więc nawet przy przedłużaniu ważności karty jeśli wnioskodawca złoży o dodatkową formę czy to tradycyjną czy elektroniczną powinna zostać pobrana opłata.

A jeśli złożono wniosek i o duplikat i o dodatkową formę to pobierana jest jedna opłata - 9,56zł.
jodor
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 14:19
Zajmuję się: ST/KDR/DM/DE/ZP/ADM

Napisano: 24 sty 2020, 10:44

@joker
Moim zdaniem nie można tak do tego podchodzić. Przecież na wniosku jest wyraźnie napisane, że dodatkowa formę karty zaznaczamy tylko i wyłącznie gdy jest już wydana "aktywna" KDR w jednej z form tradycyjna/elektroniczna.
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace pisze:5. Wniosek o dodatkową formę Karty Dużej Rodziny – wniosek ten wnosi się dla osoby posiadającej Kartę Dużej Rodziny w jednej z ustawowych form, tj. tradycyjnej lub elektronicznej
Zobacz jak system ci naliczy. Nie wybierzesz opcji [wnoszę o kdr dla czlonka ktory był posiadaczem] oraz opcji [dodatkowa forma karty] przy jednej osobie w systemie. Jak byś chciał to zrobić? Wybierzesz tylko jedną opcję. Mało tego, system nie przyzna dodatkowej formy karty, gdy nie ma co najmniej jednej formy np. karty tradycyjnej lub elektronicznej aktywnej.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2020, 12:16

Wniosek jest taki, że w przypadku kiedy osoba ma wydaną kartę tradycyjną i chce ją przedłużyć to nic nie płaci. Jeśli dodatkowo chciałaby wnioskować o elektroniczną wtedy już jest opłata. Mimo wszystko mogliby dać na stronie ministerstwa jakąś dokładną interpretację tych przepisów kiedy i za co się płaci bo ten art. 13 jest trochę ogólnikowy.
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2020, 12:27

@gopsianka Oto właśnie mi chodziło...
jodor
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 14:19
Zajmuję się: ST/KDR/DM/DE/ZP/ADM

Napisano: 28 sty 2020, 10:00

jest juz komunikat w spr. opłat w SI KDR