Sprawozdanie SO1 - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 sty 2020, 10:37

Czy ktoś z Was wie może jak można cofnąć sprawozdanie S01 okazało się że moja księgowa zwróciła z tytułu duplkatu za dużą kwotę i muszę to skorygować to w sprawozdaniu a ja już je zatwierdziłam.
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 24 sty 2020, 10:43

zadzwoniłbym do waszego Urzędu Wojewódzkiego i poprosił o kontakt z osobą zajmującą się sprawozdaniem S01 z KDR.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2020, 11:00

Zawsze mnie w błąd wprowadza ten nagłówek mówiący że to ministerstwo ale faktycznie adresatem przecież jest Województwo. Dzięki
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 30 sty 2020, 13:27

Witam, jestem nowa na polu sprawozdań KDR i potrzebuję "oświecenia" w sprawie sprawozdania SO1 a konkretnie w kolumnie korekty - punkt 8 dotacja celowa. Czy mam tutaj wpisać kwotę otrzymanej dotacji czy może różnice między otrzymaną dotacją a kosztami realizacji??? System wszystko wylicza więc po co korekta?? Proszę o pomoc :)
SYLmaks
Praktykant
Od: 04 paź 2019, 15:51
Zajmuję się: KDR

Napisano: 31 sty 2020, 8:29

@SYLmaks
Wiersze 1-7 to korekty, wypełniamy wyłącznie w przypadku konieczności sporządzenia korekty. Tam wpisujesz poprawną liczbę wniosków, jeśli system z jakiś powodów zliczył błędnie. Tylko wtedy pewnie musisz w uwagach napisać wyjaśnienie, dlaczego tak jest. Jeśli zliczona kwota przez system w wierszu 8 jest poprawna, czyli taka jak powinna być to dla wierszy 1-7 nic nie wpisujesz.
PS. Jeżeli wpisujesz coś w wierszach 1-7 to wpisujemy ilość wniosków / kart – nie wpisujemy kwot za te wnioski / karty, tylko prawidłową ilość wniosków / kart.

"Korekta dla wierszy 1-7 / Faktycznie poniesione koszty dla wierszy 8-10"
W wierszu 8 wpisujesz faktycznie wykorzystaną dotację w drugim półroczu.
Czyli np. jeśli w pierwszym półroczu nie wszystko zostało wykorzystane to wiadomo, że ta kwota będzie wyższa niż przysługujące koszty. Przed zatwierdzeniem sprawozdania, wyszukaj je:
Obsługa sprawozdań->sprawozdania->Dalej->S01->Wyszukaj->Wyszukaj (ponownie)->zaznacz te aktualne->i tam powinna być opcja do ecyzji/utworzenia jakoś tak
i sprawdź w podglądzie PDF czy zgadza się wszystko w wierszu 8. Tzn. za cały rok czy taką kwotę faktycznie wykorzystaliście.

Od siebie dodam, że to sprawozdanie jest nielogicznie stworzone w tym systemie - nie potrafię zrozumieć tego w jaki sposób można skopać tak prostą sprawę i stworzyć "coś" takiego...
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2020, 8:44

Brawo michu95! Zgadzam się, knot jakich mało
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2020, 10:54

Wielkie dzięki, coś tam zaczęło świtać mi w głowie, ale trafić na tok myślenia kogoś kto tworzył to "cudo" to już samo graniczy z cudem :shock: Sprawozdanie za I półrocze wysłałam bez poprawek z adnotacją w komentarzu że cała kwota dotacji zostanie wydatkowana w II półroczu. Czyli teraz muszę w wierszu nr 8 wpisać sumę rzeczywiście wykorzystanej dotacji w całym 2019 roku (oba półrocza), dobrze zrozumiałam?? Dodam, że aktualne sprawozdanie zgadza mi się w każdym innym punkcie (wnioski i koszty), czyli w ostatniej kolumnie nr 1-7 zeruje, w ósemce kwota roczna i pewnie adnotacja w komentarzu z czego to wynika?? Czyż tak??
SYLmaks
Praktykant

Napisano: 31 sty 2020, 11:26

@SYLmaks
Dokładnie tak jak napisałeś, z tym, że już "chyba" bez uwag powinno się obejść bo logiczne jest, że skoro puściłeś zero w pierwszym półroczu to teraz wydaliście (to co przysługiwało za pierwsze półrocze i to co przysługiwało za drugie) więc więcej niż przysługiwało w II półroczu.

To i tak masz dobrze, że wprowadzałeś wszystko dobrze do systemu i nie musisz robić korekt. Bo nie jednemu z nas system wyliczył inaczej/ktoś się pomylił i wprowadził źle wniosek do systemu i potem w tym sprawozdaniu to dramat. Jeśli wszystko ci się zgadza z systemem to wtedy jak weźmiesz podgląd w pdf to w wierszu 8

W kolumnie "Przysługujące koszty na podstawie art. 29 ust. 4-6 ustawy */ dochody na podstawie art. 13 ust. 2 i 6 ustawy *"
za 2019 r., w tym: powinieneś mieć kwotę przysługująca z całego roku
za II półrocze 2019 r. powinieneś mieć kwotę przysługująca za II półrocze

a w kolumnie ostatniej nazwanej "Korekty dla wierszy 1-7 / Środki przekazane na dochody budżetu państwa, w związku z realizacją zadania wynikającego z ustawy* dla wierszy 8-10" jakkolwiek bzdurnie ta nazwa brzmi na wydruku i nie odzwierciedla rzeczywistości bo przecież dla wiersza 8 to nie są środki przekazane na dochody budżetu państwa:
za 2019 r., w tym: powinieneś mieć kwotę wykorzystanej dotacji z całego roku
za II półrocze 2019 r. powinieneś mieć kwotę wykorzystanej dotacji w drugim półroczu, zatem jeśli nic w pierwszym półroczu nie wykorzystałeś będzie to ta sama kwota co w kolumnie za 2019 r., w tym:

Zatem w twoim przypadku bez korekt w wierszu 8 przysługujące koszty "za 2019 r., w tym:" zgodzą ci się z faktycznie poniesionymi wydatkami "za 2019 r., w tym:""
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2020, 11:45

Dobra, zaczynam działać. Przynajmniej wiem jak to ugryźć ;) A co z tym będzie to już LUW zdecyduje ... za ich interpretacje też nie ręczę :? :lol: Termin do poniedziałku więc we wtorek będzie wszystko wiadomo:) Dziękuje za pomoc, mądrych to i miło posłuchać :D
SYLmaks
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x