przedłużenie terminu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 maja 2014, 11:18

żona złozyła na SZO na męża 30.04. Do dnia dzisiejszego nie mam zaświadczenia od pracodawcy o okresie pracy i dacie rezygnacji oraz brak wywiadu. 30.05 mija termin rozpatrzenia. Muszę wydłuzyć termin, ale nie wiem czy zwykłym pismem czy zawiadomieniem???? Może ktoś ma wzór??? Wydłużam do 30.06 tak??? co wysłać do pracodawcy, 2 tyg temu wystapiłam z pismem, dzwoniłam, i nic.....
kasia7

Napisano: 27 maja 2014, 12:06

plissss...niech ktoś podpowie
kasia7

Napisano: 27 maja 2014, 13:02

pomóżcie, nie wiem jak zmobilizować pracodawcę do wydania zaświadczenia i jak ma wyglądać pismolub/czy zawiadomienie przedłużające termin i kiedy mogę je wysłać..... :?:
kasia7

Napisano: 27 maja 2014, 13:18

ja bym mu wysłała wezwanie do usunięcia braków formalnych wniosku, wrzucę ci przykładowe takie wezwanie, zmień sobie co potrzebujesz
WEZWANIE DO USUNIĘCIA BRAKÓW FORMALNYCH

Na podstawie art. 64 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 267 z późn. zm.), po rozpatrzeniu wniosku złożonego dnia w sprawie zasiłku pielęgnacyjnego wzywam Pana , zameldowanego do usunięcia braków formalnych ww wniosku poprzez złożenie wniosku o zasiłek pielęgnacyjny wraz wymaganymi dokumentami zgodnie z art. 16 ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r., poz. 1456 tekst jednolity
z póń. zm.).
Dokument należy dostarczyć do w terminie 7 dni od chwili otrzymania wezwania, pod rygorem pozostawienia podania bez rozpatrzenia.
natalia1

Napisano: 27 maja 2014, 14:58

a jak moge ponaglić byłego pracodawcę, są jakieś konsekwencje dla niego, że nie wystawił mi zaświadczenia????? przedłuzenie muszę zrobić, bo 30.05 juz blisko, tylko nie wiem jak ma wyglądać......Wywiadu pracownik nie może przeprowadzić, bo wnioskodawca jest z dzieckiem w szpitalu już drugi tydzień......
kasia7

Napisano: 29 maja 2014, 9:00

ZAWIADOMIENIE
Na podstawie art. 36 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267) w związku z prowadzoną sprawą o ustalenie prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego na męża
zawiadamiam:
w/w stronę, iż nie jest możliwe załatwienie opisanej sprawy w ustawowym 30-dniowym terminie, ze względu na konieczność uzupełnienia braków wniosku.
Były pracodawca - Kancelaria , w dniu 06.05.2014 r. została wezwana do przesłania zaświadczenia o okresie zatrudnienia oraz podania daty rezygnacji z zatrudnienia Pani . Do dnia dzisiejszego tut. Urząd nie otrzymał w/w zaświadczenia. Zgodnie z art. 23 ust. 4e w zw. z art. 16a ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1456 z późn. zm) do rozpatrzenia wniosku o ustalenie prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego, niezbędne jest przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego w celu weryfikacji okoliczności dotyczących spełniania warunków, o których mowa w art. 16a. Z informacji kierownika GOPS w wynika, iż na dzień dzisiejszy przeprowadzenie wywiadu jest niemożliwe, gdyż Pani przebywa z dzieckiem w szpitalu w .
Nowy termin załatwienia sprawy wskazuje się do 30 czerwca 2014 r.

Może być????? Proszę o komentarz...
kasia7

Napisano: 29 maja 2014, 9:45

pliss...pomóżcie....dzisiaj to muszę wysłać, a niestety nie ma mi kto pomóc
kasia7

Napisano: 29 maja 2014, 9:55

Zawiadomienie o nie załatwieniu sprawy w terminie.

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pajęcznie informuje, że w przeprowadzanym postępowaniu w sprawie zasiłku pielęgnacyjnego z wniosku numer 0772 z dnia ....... z powodu : konieczności przeprowadzenia dalszych czynności wyjaśniających Pani prawo do świadczeń (tj. potwierdzenia z ZUS, że nie jest Pani uprawniona do dodatku pielęgnacyjnego) nie zostanie zachowany wyznaczony w art. 35 Kodeksu postępowania administracyjnego termin załatwienia sprawy z uwagi na nie przesłanie przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych zaświadczenia w przedmiotowej sprawie do dnia dzisiejszego.
Nowy termin załatwienia sprawy do dnia ............ r.

Decyzję otrzymują:
1) strona postępowania/jej przedstawiciel
2) a/a

Podstawa prawna:
– art. 35 k.p.a.: „Załatwienie sprawy wymagającej przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego powinna nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a szczególnie skomplikowanej – nie później niż w ciągu 2 miesięcy od dnia wszczęcia postępowania (…)”;
– art. 36 § 1 k.p.a.: „O każdym przypadku nie załatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 organ administracji publicznej obowiązany jest zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy”.

ja pisałem coś takiego ...
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 9:58

dzięki, a co sądzisz o moim, może być?????
kasia7

Napisano: 29 maja 2014, 10:05

tak jest w porządku :)
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny