Witam. Klient złozył wniosek w dniu 17.10.2022 o objęcie ubezpieczeniem, w międzyczasie przyszło pismo ze szpitala odnośnie ubezpieczenia Pana od dnia 10.10.2020. Dwukrootnie bylam na wywiadzie, tj. 25.10.2022 oraz 02.11.2022, nie zastałam Pana w domu. Wysłałam wezwanie na wywiad, które było dwukrotnie awizowane. ostatnie awizo 23.11.2022. w Miedzyczasie wysłałam o przedlużenie terminu do 15 grudnia. Chciałabym wysłać zawiadomienie o prawie do zapoznania się z aktami sprawy... Ale Klient do teraz nie odebrał pisma odnośnie przedłużenia terminu... Jak wyśle zawiadomienie o zapoznaniu się z aktami i mi nie odbierze, bo podejrzewam , że tak będzie.. To mogę 15 dać decyzję odmowną, czy przedłużyć o kolejny miesiąc i dać wtedy odmowne. Najgorsze jest to ,że ciągle awizowane.....
Nie możesz odmówić potwierdzenia prawa do świadczeń opieki zdrowotnej z powodów innych niż niespełnianie przez wnioskodawcę przesłanek ściśle określonych w art. 54 ust. 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U.2021.1285 z późn. zm.), tzn. gdy wnioskodawca nie jest polskim obywatelem (z pewnymi wyjątkami) lub przekracza kryterium dochodowe, ew. gdy występuje dysproporcja pomiędzy dochodem, a sytuacją majątkową – ale musi być ona rażąca i odpowiednio udokumentowana. Zatem bezpodstawna będzie również odmowa potwierdzenia prawa do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej z powodu „braku kontaktu” i/lub niemożności przeprowadzenia wywiadu albo niemożności ustalenia jakichś danych! Z wyżej wymienionych względów – nie można też pozostawić tego wniosku bez rozpoznania. Masz mimo wszystko przeprowadzić postępowanie, dokonać niezbędnych ustaleń i wydać decyzję!
„Wszystkie metody wykładni ww. przepisów prowadzą do wniosku, że organ może odmówić potwierdzenia prawa do świadczeń wyłącznie w sytuacji, gdy ustali, że świadczeniobiorca nie spełnia kryteriów, o których mowa w art. 54 ust. 3 ustawy o świadczeniach zdrowotnych, m.in. gdy ustali, że świadczeniobiorca uzyskuje dochód, który przekracza obowiązujące kryterium dochodowe.” (tak Wyrok WSA w Krakowie z dnia 27.09.2017 r. sygn.. akt III SA/Kr 1146/17)
"Niemożność przeprowadzenia wywiadu środowiskowego nie może stanowić podstawy do odmowy potwierdzenia prawa do świadczeń zdrowotnych". (Tak: Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 26.03.2014 r. sygn.: IV SA/Po 887/13; wyrok WSA w Krakowie z dnia 21.01.2009 r. sygn.: III SA/Kr 902/08, publ. CBOSA)
"Sądy Administracyjne wyrażają również pogląd, iż ten brak [wywiadu], nie wyłącza obowiązku przeprowadzenia przez organ postępowania dowodowego w oparciu o wszelkie dostępne informacje oraz właściwą ich interpretację (Tak: m. in. WSA w Krakowie, w Wyroku z dnia 21.01.2009 r., sygn.:III SA/Kr 902/08, czy WSA w Warszawie w wyroku z dnia 24.03.2009 r., sygn.: VII SA/Wa 181/09, publ. CBOSA)