dodatek węglowy koniec niby dzisiaj a my bujamy się dalej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 lis 2022, 15:32

Facet dostaje odmowę dodatku węglowego. Ma jeszcze parę dni na odwołanie.Dzisiaj przysyła kolejny wniosek na siebie, który nie wnosi nic nowego.
Prawnik nr 1 podpowiada, że nowy wniosek nowa sprawa i dołączyć dokumenty z poprzedniej sprawy.
Prawnik nr 2 podpowiada,że jak minie termin do wniesienia odwołania to krótkie pismo ,że wniosek be rozpoznania ponieważ w tej samej sprawie został rozpatrzony decyzją znak z dnia.
Nasze myślenie to już wysłać to pismo ,ponieważ będzie bezpieczniej niż podpowiada prawnik nr 2. Co wy na to?
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 30 lis 2022, 16:03

Teraz nie wysyłaj pisma, bo ta decyzja jeszcze nie jest ostateczna i nie funkcjonuje w obrocie prawnym!

Przychyliłbym się jednak (częściowo) do stanowiska wyrażonego przez prawnika nr 2. Art. 156 § 1 pkt 3 Kpa wprowadza sankcję nieważności decyzji, gdy dotyczy ona sprawy już uprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną (Res iudicata).

„Organ administracji stwierdzając, że w sprawie zaistniała res iudicata, a więc powaga rzeczy osądzonej polegająca na wcześniejszym rozstrzygnięciu sprawy inną decyzją ostateczną, zobligowany jest umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe, bowiem ponownie rozpoznając sprawę naraża się na zarzut nieważności postępowania określony w art. 156 § 1 pkt 3 k.p.a." (Tak: Wyrok NSA z dnia 11.01.2011 r., sygn.. akt: II OSK 2475/109, publ. CBOSA).

Zatem: wszczęcie postępowania, poczekanie aż decyzja stanie się ostateczna i umorzenie postępowania lub potem tylko pismo – ale to już mi się mniej podoba, bo brak środków odwoławczych od pisma... No i potem pan może zarzucić Wam rażącą bezczynność, bo jednak złożył wniosek, a Wy mu tylko jakieś pismo ślecie, a postępowania nie ma, decyzji nie ma…
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 30 lis 2022, 16:06

Tak naprawdę to liczyłem na Ciebie. Dziękuję.
ttt
Podinspektor

Napisano: 09 gru 2022, 11:28

Odmowa na węglowy, w deklaracji pellet, wniosek z 5.9.2022, odmowa za późno z 15 listopada, minęły 2 m-ce od rozpatrzenia odmowa wysłana 16 listopada. Trzy próby doręczenia 8 grudnia zwrot z poczty nieodebranej decyzji. Czy z powodu przekroczenia terminu rozpatrzenia wnioskująca coś wskóra? Jak myślicie? Chciałabym jej coś doradzić ale nie chcę robić jej nadziei że po odwołaniu coś zdziała.
systematyczna
Praktykant
Od: 18 sie 2016, 9:46
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2022, 14:22

Kolejna prośba do kolegi z Łopieki.
Dotyczy tego co pisałem wcześniej.Osoba dostała odmowę na dodatek węglowy.Między czasie przysłała kolejny wniosek o dodatek węglowy. Miałem umorzyć postępowanie jak się nie odwoła.
Jednak się odwołała.I teraz się skomplikowało.Wysłano dokumenty do kolegium. Teraz chyba muszę wydać postanowienie o zawieszeniu postępowania na ten drugi wniosek ze względu na to, że nie wiem jaka będzie decyzja SKO. Jeżeli SKO utrzyma w mocy i osoba będzie niezadowolona to wykręci kolejny nr i złoży skargę na decyzję SKO do SA.Teraz pytanie kiedy postanowienie o podjęciu zawieszonego postępowania? Czy wtedy jak nie złoży skargi do SA na decyzję SKO.A jak złoży to dopiero wtedy jak rozstrzygnie to SA.Kolejne pytanie. Jak się to wszystko wyjaśni to od razu po postanowieniu o podjęciu zawieszonego postępowania wydać umorzenie postępowania ze względu na to, że to kolejny wniosek o dodatek węglowy a rozpatrzono to decyzją SKO albo w SA.
ttt
Podinspektor

Napisano: 13 gru 2022, 11:00

Byłem u prawnika i powiedział, żeby zrobić umorzenie, bo jest to postępowanie w tej samej sprawie i nie jest to zagadnienie wstępne tylko merytoryczne oraz że nie zostało zakończone bo sprawa w Kolegium.
Nie wiem dalej co robić, bo trochę mi się to nie podoba.
ttt
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x