Witam wyznaczyłam Pani termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego o alimenty ze względu że samotna. Termin mija 13 kwietnia a Pani teraz pisze pismo o przedłużenie terminu załatwienia sprawy ze względu na to iż sprawa będzie za 2 tygodnie. Co mam zrobić teraz czy mogę przedłużyć termin i na jakiej podstawie?
moim zdaniem nie mozesz, trzeba bylo podpowiedziec pani,zeby zlozyla w sadzie wniosek o zabezpieczenie powodztwa o alimenty - dostalaby postanowienie w terminie do miesiaca...
Pani ma spisaną ugodę z byłym partnerem, ale chyba za późno złożyła o jej zatwierdzenie i dlatego terminu jeszcze nie wyznaczono dlatego też takie pismo. Co w takiej sprawie?
W mojej ocenie Pani sama jest sobie winna i nie ma żadnych podstaw do przedłużenia terminu. W ciągu 3 miesięcy spokojnie zdążyłaby spisać ugodę i uzyskać jej zatwierdzenie przez sąd.
Jeśli zaś przypuszczała, że z różnych przyczyn nie zdąży w tym terminie sformalizować alimentów od ojca dziecka to pozostaje pozew o zabezpieczenie który sąd powinien rozpatrzeć niezwłocznie nie później niż w miesiąc.
Zatem jeśli Pani nie zdąży to przyznać świadczenia od miesiąca w którym dostarczy tytuł wykonawczy.
Tylko zwykłe pismo informacyjne do Pani że brak podstaw prawnych do przedłużenia terminu gdyż jest on ściśle określony w ustawie i wynosi 3 miesiące. Jeśli z jakichś powodów strona nie może w tym okresie uzyskać odpowiedniego tytułu wykonawczego to powinna złożyć do sądu wniosek o zabezpieczenie alimentów. Jeśli tego nie zrobiła to niestety nie otrzyma świadczenia wstecz.