Osoba pełnoletnia składa wniosek o przedłużenie KDR jej pełnoletnia siostra o duplikat obie miały wcześniej KDR w innej gminie .Tam wniosek złożyła matka (ma 3 dzieci) . Teraz mieszkają z ojcem w innej gminie i tu składają wnioski .Co powinny wpisać we wniosku tylko siebie czy wszystkie osoby jak w poprzedniej gminie? Każda swój wniosek czy na jednym a może ojciec wnioskodawca i 2 córki ( jest ojcem tylko tych dwóch córek) czy musi wpisać i 3 dziecko nie swoje??
rozumiem, że ojciec tej dwójki nie miał wcześniej karty? są po rozwodzie z matką i on ma swoich dzieci tylko te dwie córki?
w ogóle to opcja duplikatu odpada przy zmianie gminy, po prostu należy się jej nowa karta
dopóki znajdą się te dziewczyny w systemie (można sprawdzić wpisując pesel w rejestracji wniosku papierowego, po przeklikaniu jeżeli zaciąga się osoba to jest w systemie i połączymy rodzinę) to wystarczy, że pełnoletnia zawnioskuje dla siebie i siostry o karty dla członka rodziny, który był wcześniej posiadaczem i powinno być wszystko ok
Ojciec nie miał wcześniej KDR okazało się ,że tylko jedna jest jego córką, starsza ma inne nazwisko. Wprowadziłam wniosek na starszą jako wnioskodawca przyznałam KDR ale system znalazł tylko młodszą(przedłużenie) i powiązał z rodziną o tym samym nazwisku . Czy tak może zostać??
wnioskodawcy(tej starszej co chciała wcześniej duplikat) system przepuścił gdy przyznałam kartę ale nie znalazł rodziny (ma inne nazwisko).
Co z tym zrobić?
to były dwa osobne wnioski? na jednym wniosku można zrobić przedłużenie dla tej co jest w systemie i nowy członek rodziny dla tej, której nie ma.
jak były dwa osobne, to do tej starszej można wyszukać rodzinę - jest taka opcja we wniosku, albo po prostu dodać młodszą i zaznaczyć "nie wnoszę..." i w ten sposób też można połączyć
wniosek był jeden (adres ten sam) nie są siostrami nie mają wspólnego rodzica chodzi o to,że system znalazł tylko tą ,która chciała przedłużenie i z tą rodziną połączyłam a drugiej przyznałam KDR(twierdzi, że miała wcześniej w innej gminie ale zgubiła kartę) i tej system nie znalazł więc zastanawiam się czy tak może zostać bo wniosek już zatwierdziłam ? czy jednak wysłać zamówienie tylko na jedną kartę a drugą unieważnić a może jakieś zaświadczenie dołączyć,że miała wcześniej kdr?
okej, czyli nie są siostrami, ale są z tej samej rodziny z tej innej gminy?
ta nieodnaleziona nie ma tej starej kdr, żeby sprawdzić, tak?
szczerze, to nie wiem jak sprawdzić, czy jej się należy karta... pisać do tamtej gminy pismo z prośbą o potwierdzenie posiadania karty przez nich przyznanej? anonimizacja to jest jakiś koszmar...
żeby chociaż były siostrami. ale czy nie mają tej samej matki w takim razie? najłatwiej byłoby może w źródle sprawdzić obie, coś by to rozjaśniło?