przedłużenie w innej gminie kto na wniosku? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 maja 2024, 10:12

Osoba pełnoletnia składa wniosek o przedłużenie KDR jej pełnoletnia siostra o duplikat obie miały wcześniej KDR w innej gminie .Tam wniosek złożyła matka (ma 3 dzieci) . Teraz mieszkają z ojcem w innej gminie i tu składają wnioski .Co powinny wpisać we wniosku tylko siebie czy wszystkie osoby jak w poprzedniej gminie? Każda swój wniosek czy na jednym a może ojciec wnioskodawca i 2 córki ( jest ojcem tylko tych dwóch córek) czy musi wpisać i 3 dziecko nie swoje??
GKas
Stażysta
Od: 26 sie 2018, 15:15
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 maja 2024, 15:00

rozumiem, że ojciec tej dwójki nie miał wcześniej karty? są po rozwodzie z matką i on ma swoich dzieci tylko te dwie córki?
w ogóle to opcja duplikatu odpada przy zmianie gminy, po prostu należy się jej nowa karta
dopóki znajdą się te dziewczyny w systemie (można sprawdzić wpisując pesel w rejestracji wniosku papierowego, po przeklikaniu jeżeli zaciąga się osoba to jest w systemie i połączymy rodzinę) to wystarczy, że pełnoletnia zawnioskuje dla siebie i siostry o karty dla członka rodziny, który był wcześniej posiadaczem i powinno być wszystko ok
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 08 maja 2024, 10:46

Ojciec nie miał wcześniej KDR okazało się ,że tylko jedna jest jego córką, starsza ma inne nazwisko. Wprowadziłam wniosek na starszą jako wnioskodawca przyznałam KDR ale system znalazł tylko młodszą(przedłużenie) i powiązał z rodziną o tym samym nazwisku . Czy tak może zostać??
wnioskodawcy(tej starszej co chciała wcześniej duplikat) system przepuścił gdy przyznałam kartę ale nie znalazł rodziny (ma inne nazwisko).
Co z tym zrobić?
GKas
Stażysta

Napisano: 08 maja 2024, 11:30

to były dwa osobne wnioski? na jednym wniosku można zrobić przedłużenie dla tej co jest w systemie i nowy członek rodziny dla tej, której nie ma.
jak były dwa osobne, to do tej starszej można wyszukać rodzinę - jest taka opcja we wniosku, albo po prostu dodać młodszą i zaznaczyć "nie wnoszę..." i w ten sposób też można połączyć
rikli
Referent

Napisano: 08 maja 2024, 11:57

wniosek był jeden (adres ten sam) nie są siostrami nie mają wspólnego rodzica chodzi o to,że system znalazł tylko tą ,która chciała przedłużenie i z tą rodziną połączyłam a drugiej przyznałam KDR(twierdzi, że miała wcześniej w innej gminie ale zgubiła kartę) i tej system nie znalazł więc zastanawiam się czy tak może zostać bo wniosek już zatwierdziłam ? czy jednak wysłać zamówienie tylko na jedną kartę a drugą unieważnić a może jakieś zaświadczenie dołączyć,że miała wcześniej kdr?
GKas
Stażysta

Napisano: 08 maja 2024, 14:05

okej, czyli nie są siostrami, ale są z tej samej rodziny z tej innej gminy?
ta nieodnaleziona nie ma tej starej kdr, żeby sprawdzić, tak?
szczerze, to nie wiem jak sprawdzić, czy jej się należy karta... pisać do tamtej gminy pismo z prośbą o potwierdzenie posiadania karty przez nich przyznanej? anonimizacja to jest jakiś koszmar...
żeby chociaż były siostrami. ale czy nie mają tej samej matki w takim razie? najłatwiej byłoby może w źródle sprawdzić obie, coś by to rozjaśniło?
rikli
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x