mam rodzica który wnioskuje o przedłużenie ważności karty na córki rocznik 1997 , mam zaświadczenie szkolne o nauce do 30.09.2019. Jednakże nie wiem czy można przyznać kartę na to dziecko ponieważ: rodzice mieli 4 dzieci: rocznik 1994, 1996, 1997 i 2001. Karty ważne są w systemie tylko dla 2 rodziców i dziecka rocznik 2001. Natomiast Upłynął termin wążności kart dla dzieci rocznik 1994 1996 i 1997 czy mogę przedłużyć ważność karty dużej rodziny dla dziecka rocznik 1997 jak pozostała 2 dzieci nie uczy się i im upłynął termin ważności kart ? Proszę o wypowiedzi osoby biegłe w temacie albo gdy miały taką sprawę pilnie !
mając taką sytuacje wydałam decyzje odmowną (powołując się na art. 4 ust.1). wg. mnie nie jest to rodzina wielodzietna (w chwili rozpatrywanie wniosku). Ale z tego co czytałam tu na forum karty są przedłużane. Więc tak naprawdę to sama już nie wiem.
Zgodnie z art. 6 ust. 3 ustawy o Karcie Dużej Rodziny dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 1 mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej.