Proszę o pomoc. Kompletnie zapomniałam jak postepować w przypadku studentów. Pani w pierwszym wniosku zawnioskowała o karty dla 5 osób bez w/w studenta- ponieważ na dzień składania wniosku nie uczył się. Teraz złożyła drugi wniosek o przyzanie karty DLA tego studenta, w związku z pójściem na studia.
Jak ma zaznaczyć na wniosku- wnoszę o przyznanie KDR czy wnoszę o przyznanie KDR dla nowego członka rodziny
jak mam zrobic w systemie- uzupełnienie wniosku czy nowy członek rodziny?
na pewno uzupełnienie. Był komunikat na ten temat chyba w Casie albo na stronie MPiPS - uzupełnienie wtedy gdy wniosek zostaje złozony na członka rodziny, który w chwili składania pierwszego wniosku o KDR był jej członkiem, ale nie został we wniosku uwzględniony (np. osoba powyżej 18 r.ż. oczekująca na decyzje o przyjeciu na studia, osoba pominieta w pierwszym wniosku itp.)
Nowy członek rodziny - taki wniosek wprowadza się w przypadku osoby, która w chwili składania pierwszego wniosku nie była jej członkiem (dziecko przyjęte w ramach pieczy zastępczej, nowonarodzone dziecko, małżonek rodzica, który już karty posiadał)
No to klops. Niedawno przejęłam KDR i od razu pomyłka. Jeśli wprowadziłam wniosek- status rozpatrzone, karty jeszcze nie zamówione- czekają w zakładce nowe zamówienie to jak mogę poprawić, bądź anulować wniosek?
szczerze mówiąc nie wiem, zanim kliknę zatwierdź sto razy wszystko sprawdzam i na razie nie miałam pomyłek. Nie wysyłaj zamówienia, wejdź we "Wnioski do obsłużenia", podświetl wniosek - "obsłuż". Wyświetlą Ci się szczegóły sprawy, po prawej stronie na górze będziesz miała zakładkę "wniosek" i tak jest opcja "szczegóły wniosku" i "sprawdź wniosek". Musisz tam pokombinować, żeby zawrócić wniosek do edycji.
Dodzwoniłam się dzisiaj do help desku 32 72 32 672 jedyna opcja aby poprawić błąd dotyczący wniosku rozpatrzonego to zgłosić na e-maila [email protected] czego dotyczy problem i co należy poprawić podając peselki osób których błąd dotyczy. Poprawiają błąd i informują o możliwości poprawnego dokończenia wniosku. Ja przy zamówieniu karty dla osoby która wcześniej była jej posiadaczem zamówiłam o jedna kartę za dużo. I ta właściwą i dla jej rodzica. Wniosek był na etapie rozpatrzony i karty do zamówienia. Trochę się na to czeka bo ponoć muszą wystąpić o pozwoleństwo do ministerstwa o możliwość pogrzebania we wniosku przez serwis.