przedłużenie zasiłlku pielęgnacyjnego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św , Fa, Śr
- Kontakt:
przedłużenie zasiłlku pielęgnacyjnego
Proszę o pomoc. Mam taki problem/zapytanie bo nie jestem pewna. Przedłużyłam zasiłek pielegnacyjny ponieważ Pani nadal ubiegała się o nowe orzeczenie. Teraz przedłożyła orzeczenie ZUS, którym uznali, że nie jest całkowicie niezdolna do pracy. Złożyła od tego odwołanie. Czy ja nadal powinnam jej przedłużyć czy uchylić decyzje którą przedłużyłam w związku z covid.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Sw
- Kontakt:
Re: przedłużenie zasiłlku pielęgnacyjnego
Czekasz aż otrzyma prawomocne orzeczenie. Do tego momentu gdy się odwołuje normalnie wypłacasz
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św , Fa, Śr
- Kontakt:
czyli czekam jaki będzie skutek jej odwołania tak?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
tak, czekasz aż będzie prawomocne orzeczenie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/FA
- Kontakt:
koraola podpowiedz mi, na jaki okres przedłużyłaś zasiłek pielęgnacyjny na podstawie orzeczenia z ZUS-na trzy miesiące czy dłużej?koraola pisze: 17 wrz 2020, 8:16 Proszę o pomoc. Mam taki problem/zapytanie bo nie jestem pewna. Przedłużyłam zasiłek pielegnacyjny ponieważ Pani nadal ubiegała się o nowe orzeczenie. Teraz przedłożyła orzeczenie ZUS, którym uznali, że nie jest całkowicie niezdolna do pracy. Złożyła od tego odwołanie. Czy ja nadal powinnam jej przedłużyć czy uchylić decyzje którą przedłużyłam w związku z covid.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Orzeczenie z ZUS było ważne do 31.07.2020 r., jeśli wydałam decyzję o przedłużeniu zasiłku pielęgnacyjnego na podstawie orzeczenia z ZUS (na trzy miesiące?), a w dniu dzisiejszym Pani przynosi mi nowe orzeczenie, z którego wynika, że nie jest całkowicie niezdolna do pracy i oświadcza, że nie będzie składać odwołania, to co w takim przypadku? Uchylić moją decyzję, czy wypłacać dalej zasiłek pielęgnacyjny, zgodnie z art. 15zc? Podpowiedzcie proszę 

-
- Starszy referent
- Kontakt:
jeżeli orzeczenie, które otrzymała nie uprawnia jej do pobierania zasiłku, i pani oznajmiła że nie będzie się odwoływać, to zostało czekać aż orzeczenie się uprawomocni i trzeba zakończyć decyzję przedłużającą.
-
- Praktykant
- Kontakt:
I to by było logiczne, tylko art. 15zc brzmi:"orzeczenie [...] zachowuje ważność przez okres kolejnych 3 miesięcy od dnia upływu terminu jego ważności, w przypadku złożenia wniosku o ustalenie uprawnień do świadczenia na dalszy okres przed upływem terminu ważności tego orzeczenia" i brak tu jest zdania, jak w art. 15 h: " jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności" i stąd mój dylemat500sw pisze: 18 wrz 2020, 15:10 jeżeli orzeczenie, które otrzymała nie uprawnia jej do pobierania zasiłku, i pani oznajmiła że nie będzie się odwoływać, to zostało czekać aż orzeczenie się uprawomocni i trzeba zakończyć decyzję przedłużającą.

Może ktoś, kto już to "przepraktykował" podzieli się swoją dobrą radą?

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
na szkoleniu Pan Wardach mówił że decyzje przedłużane gdzie były orzeczenia z ZUS musimy uchylić gdy jest nowe orzeczenie
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
A pomóżcie mi co w sytuacji, gdy pan miał orzeczenie do 31.07.2020, za sierpień już nie dostał wypłaty, zapomniałam mu zrobić przedłużenie z mocy ustawy, czy teraz jak zrobię decyzję przedłużającą mu we wrześniu to będzie ok?
Oprócz przedłużenie zasiłlku pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dochód uzyskany nie zgłoszony w poprzednim roku a nienależnie pobrane
covid koniec orzeczenia Pani nie będzie składać o nowe
z weryfikacji składka zus z MF brak danych
zaświadczenia od komornika
dzierżawa???
świadczenie rodzicielskie
świadczenie pielęgnacyjne, wywiad
Ulga dla młodych - czy podlega utracie i liczenie dochodu
opiekun prawny rodzinne dla nieletniej
Składka zrdowotna przy rencie za 2019r ?
wytłumaczcie , bo już nie wiem dodatek rozpoczecie
Dziecko umieszczone w dps
Stypendium z UE płacone przez pracodawcę
Szo-Covid nowy okres zasiłkowy
ulga dla młodych - utrata ?
ulga dla młodych - pit 11 za 2019r.