przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze - pytanie - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 kwie 2014, 8:28

Witam!!! Mam pytanie, sprawa wygląda tak:
Osoba złożyła wniosek na aparat słuchowy (zakupiony z tydzień wcześniej), a orzeczenie o niepełnosprawności utraciło ważność 2 dni po złożeniu wniosku. Na dzień rozpatrywania nie posiada orzeczenia. Pytanie: Czy dofinansować czy nie??
pcprkolb

Napisano: 30 kwie 2014, 8:42

Nie. Na dzień rozpatrywania wniosku musi być ważne orzeczenie.
Nasz

Napisano: 30 kwie 2014, 9:01

no w sumie to tak myślałem, ale nie mogę nigdzie doszukać się, czy gdzieś jest taki zapis :/
pcprkolb

Napisano: 30 kwie 2014, 9:15

Tez to przerabialam...ale jak to w życiu bywa najlepsze wyjaśnienia dostajemy w czasie kontroli ... i nie można ponieważ dofinansowanie jest dla osoby niepełnosprawnej jeśli nie posiada ważnego orzeczenia to w rozumieniu ustawy nie jest osobą niepełnosprawną..
pcpr

Napisano: 09 maja 2014, 13:18

a jeszcze jedno pytanie:
Osoba złożyła wniosek o zakup aparatów słuchowych (cena około 9000) z fakturą proforma. Wydaliśmy zaświadczenie o wysokości dofinansowania i.... wnioskodawca dostarczył później oryginał faktury, kopię zrealizowanego zlecenia i umowę kredytową na udział własny do zakupu tego aparatu. Moje pytanie jest właśnie o tą umowę kredytową. Czy wypłacanie w takich przypadkach czy też musi być wcześniej udział własny zapłacony??
pcprkolb

Napisano: 09 maja 2014, 15:05

myślę że musi przede wszystkim być pewność że ktoś otrzymał ten aparat - że jest właścicielem aparatu
dywagując i trochę żartując jak ma kredyt pod zastaw np domu a nie aparatu to można przyjąć, że aparatu, jakby nie spłacił kredytu, nikt mu nie zabierze
dddd

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x