usamodzielniona z rodziny chze pomoc na KN zaokres wstecz - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 kwie 2014, 8:40

Mam pytanie jak należy przyznać pomoc na kontynuację nauki wychowance z rodziny, która złożyła wniosek w m-cu kwietniu a chce pomoc o października? Rodzinie zastępczej zostało uchylone świadczenie od października 2013 r. w związku z tym, że pełnoletnia przebywająca w rodzinie przerwała studia. Po 5 m-cach podjęła ponownie nauke i rodzina złożyła wniosek o ponowne przyznanie świadczenia na rodzinę zast. My tej pomocy już nie przyznaliśmy i rodzina najpierw odwołała się do SKO, które utrzymało naszą decyzję w mocy a następnie odwołała się do Sadu, który znowu utrzymał decyzję w mocy. W związku z tym wychowanka złożyła wniosek o świadczenie na KN ale od m-ca października tj od czasu kiedy rodzinie już nie była wypłacana pomoc. Z mojego pkt widzenia nie należy jej się od października ale wolę zapytać bo są to bardzo roszczeniowi ludzie i nie chcę mieć problemów.
Max1

Napisano: 28 kwie 2014, 8:59

Nowe czy stare zasady?

Jaki to typ szkoły? Inne studia?

Pomimo, iż ustawa o pieczy wprost definiuje, że pomoc na KN przyznaje się, jeżeli osoba usamodzielniana kontynuuje naukę i że przyznaje się ją na czas nauki, nie dłużej niż do 25 roku życia to jednocześnie przysługuje ona w czasie trwania odpowiednio roku szkolnego (od września do sierpnia następnego roku) roku akademickiego (najczęściej od października do września następnego roku), kursu (wg czasu trwania) oraz przygotowania zawodowego (wg czasu trwania). Oczywiście należy brać pod uwagę datę rozpoczęcia zajęć (np. na zaświadczeniu może być informacja, że osoba jest uczniem na rok szkolny 2013/2014 ale zajęcia rozpoczynają się z dniem 25.02.2014r. - to tylko taki przykład).

No, ale poczekam aż napiszesz czy to nowe czy stare zasady i jaka to obecnie jest szkoła.

Rozumiem, że zmiany w IPU zostały naniesione.
Kasia2
Praktykant
Od: 08 kwie 2014, 12:47
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2014, 9:19

To są nowe zasady. Generalnie to rodzina chciała aby dziewczyna pozostała w rodzinie zastępczej. Wychowanka studiowała a następnie te studia przerwała a od października 2013 r ponownie podjęła naukę na studiach. Gdyby SKO i Sąd nie uznał naszej decyzji to rodzina dalej pobierałaby pomoc na rodzinę zastępczą natomiast w chwili gdy sąd utrzymał w mocy decyzję został złożony wniosek o świadczenie za okres wstecz. Jak do tego ma się art. 146 ust. 6 stanowiący, że musi być przedstawiane zaświadczenie szkolne co 6 mcy więc teraz co musiałaby przedstawić zaśiadczenie za poprzedni i obecny semestr? Ja nie jestem przekonana czy możemy jej wypłacić wstecz takie świadczenie.
Max1

Napisano: 28 kwie 2014, 10:22

ja bym dał od miesiąca złożenia wniosku tj. kwietnia, nie wyobrażam że można cofnąć przyznanie świadczenie od października
Tomasz

Napisano: 28 kwie 2014, 10:41

Ja też tak sądzę, ale te przepisy są tak mało czytelne, że można tak naprawdę różnie je interpretować a znając rodzinę to pewnie wychowanka się odwoła.
Gość

Napisano: 28 kwie 2014, 13:34

Moge prosić o sygnaturę wyroku sądu
annna

Napisano: 29 kwie 2014, 8:56

bardzo ciekawa sprawa... nie wiem jak jak powinno być.. i jedna i druga wersja wydaje się słuszna... bo za co żyła i uczyła się dziewczyna w okresie październik - kwiecień? nie ma przepisu w pieczy, który mówi, że pomoc przyznaje się od miesiąca w którym wpłynął wniosek.. przyznaje się na czas nauki.. nie wiem, fajnie gdyby się odwołała.. a zobaczcie jak to jest z opiekunami osób niepełnosprawnych.. trybunał konstytucyjny orzekł, że trzeba im przyznać pomoc i wypłacić za tyle miesięcy wstecz!!...
Dora 1

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x