przedstawiciel ustawowy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 lis 2015, 20:10

Witam. Komornik na zaświadczeniu wskazuje ,że dłużnik ma kuratora sądowego , który reprezentuje dłużnika( adres dłużnika nieznany), komornik podaje adres tego kuratora. Nie wiem, czy traktować go jako kuratora do doręczeń, i czy po wydaniu decyzji przyznającej świadczenia pisać informację ja do dłużnika.
Pyśka

Napisano: 07 lis 2015, 11:19

Nie trzeba już ustanawiać kuratora. Nie wydajesz już decyzji o zwrocie świadczeń z wypłaconych z FA. art. 27, ust. 1 pkt. 2 uchylony
FSociety

Napisano: 07 lis 2015, 20:05

To co robię z tymi dłużnikami,którzy nie mają adresu i nie mają ustanowionego kuratora do doręczeń, po wydaniu decyzji przyznającej świadczenia?
Pyśka

Napisano: 07 lis 2015, 20:50

Nic nie robisz nie ustanawiasz kuratora. Decyzja do komornika z harmonogramem wypłat.
FSociety

Napisano: 08 lis 2015, 22:15

Bardzo dziękuję za podpowiedź :)
Pyśka

Napisano: 09 lis 2015, 13:12

czytam i dziwię się teoriom, prezentowanym przez niektórych użytkowników Forum, że teraz "to nie trzeba ustanawiać już kuratora". Z art. 27 ust. 7 pkt 1 wynika dla nas obowiązek przekazania Dł informacji o przyznanych FA. Więc musimy ją Dł doręczyć. Kwestię doręczenia reguluje zaś KPA. I nie mówi, czy jest to decyzja, czy inne pismo, a wręcz w art. od 39 do 49 KPA używane jest sformułowanie "pisma doręcza się.. " itd. Mamy obowiązek doręczyć Dł informację, a KPA reguluje również "skuteczne" doręczenie. Swoją drogą jestem ciekaw co na to "niedoręczanie informacji dla Dł" powie ew. kontrola.
ODA

Napisano: 09 lis 2015, 13:35

jestem tego zdania co ODA przecież korespondencję dłużnikowi trzeba doręczyć :) a jak nie znamy adresu to gdzie ????
ktt

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x