dziecko urodziło się 02.12.2009 i w tym roku szkolnym 2014/2015 idzie do przedszkola. czy należy się dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego. proszę o szybką odpowiedź.
ale rozpoczyna naukę w szkole czyli zerówke czy przedszkle zażadaj zaswiadczenia u nas połowa dzieci chodzi dalej do przedszkola apołowa do zerówki wiec jest róznica
każdemu 5-latkowi się należy dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego bo każdy 5 latek podlega obowiązkowi szkolnemu, bez różnicy czy chodzi do szkoły czy do przeedszkola
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
o właśnie o takie coś mi chodzi jak pisze ewalu, bo koleżanka mówi, że dziecko w wieku 5 lat ma obowiązek iść do zerówki(przedszkola) więc jest to obowiązek przedszkolny. ja nie mam dzieci więc nie wiem, a tak mi przyszło niestety prowadzić przez jakiś czas świadczenia rodzinne a nie mogę nigdzie nic znaleźć od ilu lat się ten dodatek należy. dlatego też tu zapytałam. czy ktoś mi poda podstawę prawną??
Wszystkie dzieci urodzone w 2009 r. od września 2014 r. objęte zostaną rocznym obowiązkowym przygotowaniem przedszkolnym dla dzieci pięcioletnich, które może być realizowane w przedszkolu, oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej lub w innej formie wychowania przedszkolnego (zespole lub punkcie przedszkolnym). Natomiast od września 2015 r. wszystkie dzieci urodzone w 2009 r. (bez względu na miesiąc, w którym się urodziły) rozpoczną obowiązkowo naukę w klasie I szkoły podstawowej.
Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. nr 256, poz. 2572, z pózn.zm.)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes