rezygnacja z wniosku na ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 23 cze 2014, 9:12

Witam, mam Pana który złożył wniosek na ZDO zaległe i bierzące, ale teraz wyszło, że jest na stażu z UP więc należą mu się tylko zaległe, a jemu zależy również na bieżących. Jest chętny zrezygnować ze stażu ale będzie musiał zapłacić, staż kończy pod koniec lipca i drugiego wniosku na ZDO bieżące nie będzie mógł złożyć. Czy może napisać rezygnację z poprzedniego wniosku i złożyć nowy po ukończeniu stażu? Jak myślicie? Chcielibyśmy mu jakoś pomóc.
!Ella!

Napisano: 23 cze 2014, 13:23

podpowiedzcie proszę
!Ella!

Napisano: 23 cze 2014, 13:27

gdy zakończy staż może wniosek na bieżące złożyć z dniem 1 sierpnia wg ustawy ma ma czas do 15 września
Kati@

Napisano: 23 cze 2014, 13:58

Czyli powinien złożyć nam rezygnację z wniosku wcześniejszego? A jak to uzasadnić?
!Ella!

Napisano: 23 cze 2014, 14:15

Gdy strona w toku postępowania wycofuje wniosek czyli wycofuje żądanie ustalenia prawa do świadczenia, to wtedy postępowanie należy umorzyć decyzją zgodnie z art. 105 kpa
Kati@

Napisano: 23 cze 2014, 14:16

a gdzie jest napisane ze nie moze skladac teraz na wyrownanie a pozniej na bieżące jak skonczy staż?
Gość

Napisano: 23 cze 2014, 14:55

Powinien złożyć jeden wniosek i w nim się określić tak mówił Pan M. skoro złożył na wyrównanie a bieżących nie chce to znaczy że nie będzie się już o nie starał. Nie rozumiem tego. Może złożyć dwa razy wniosek o to samo świadczenie?
!Ella!

Napisano: 23 cze 2014, 15:13

no nie wiem ale w ustawie nigdzie nie ma jasnych zapisow co do tego, w sumie jak i do wszystkiego innego. ale moze lepiej jak sobie poczeka jak mu sie skonczy staz i zlozy wszystko.
Gość

Napisano: 23 cze 2014, 15:58

!Ella! pisze:Powinien złożyć jeden wniosek i w nim się określić tak mówił Pan M. skoro złożył na wyrównanie a bieżących nie chce to znaczy że nie będzie się już o nie starał. Nie rozumiem tego. Może złożyć dwa razy wniosek o to samo świadczenie?
wniosek (podanie jak sam sobie chce - przecież nie ma określonego wzoru) może złożyć i na wyrównanie i na bieżące ZDO do 15 września - art. 5 ust. 1 ustawy
ew@1

Napisano: 24 cze 2014, 8:11

Tak ew@1 ja wiem, że mają czas do 15 września tylko moje pytanie Pan złożył mi wniosek o wyrównanie ale jak skończy staż to już nie będzie mógł złożyć na bieżące, więc chciał zrezygnować z tego wniosku i po stażu złożyć na wyrównanie i bieżące, czy może tak zrobić? Jak powinien uzasadnić swoją rezygnację? Czy może dwa razy złożyć wniosek na to samo świadczenie?
!Ella!

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x