Przegląd dzisiejszych zgłoszeń - tego już nie zgłaszajcie

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Re: Przegląd dzisiejszych zgłoszeń - tego już nie zgłaszajci

Post autor: SYGNITY »

anabelka pisze:a gdzie się podział parametr dotyczący ustawienia daty przyznania w przypadku kiedy dziecko kończy 18 lat? z automatu przyznaje do końca miesiąca a wcześniej można było ustawić tak, żeby przyznawał do dnia przed ukończeniem 18 r.z.
Sprawa była już tłumaczona tutaj wielokrotnie. MRPiPS wysłało interpretację ustawy kończącą spekulacje na ten temat i należy liczyć do końca miesiąca. Dlatego - tak jak pisałem już wcześniej - parametr został ustawiony w ten sposób i ukryty.

https://www.public.sygnity.pl/forums/vie ... 4&start=15
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

matylda pisze:czy zdarzyło się Wam coś takiego

przy ręcznie wprowadzanym wniosku, wnioskodawca po peselu - pobrało dane z SR - rodzina pobierała w latach poprzednich JZ; ale do składu rodziny wrzuciło zamiast najmłodszego własnego dziecka obce dziecko?!!
po przeprowadzeniu "dochodzenia" okazało się, że obce dziecko urodziło się w tym samym dniu co własne i tu.... snujemy już domysły że z powodu takiego iż nazwisko obcego jest na literkę wcześniejszą w alfabecie niż własnego wczytało to obce (wyszukiwanie po dacie urodzenia, a potem po nazwisku?);

co jest nie tak (w systemie SW czy tylko u nas?)

- czy system wyszukując nie "łapie" pełnego peselu...
[w obydwu przypadkach u dzieci w peselu po dacie urodzenia pojawiają się zera, aha obce dziecko miało przydzielony adres zamieszkania wnioskodawcy - dlaczego?, skoro w systemie SR obce ma inny?????]
Pisaliśmy o takich sprawach w temacie "Masakrycznie ważne", prawdopodobnie ktoś wcześniej w ten sposób zastąpił sobie przypadkowo dane osobowe, po DPP004 program dodatkowo wykrywa takie próby zastąpienia przypadkowego, ale jak się stało to wcześniej, to trzeba wyprostować sytuację.
Tomek
986

Post autor: 986 »

te R.500+

jak wstawić na stale jak mam format home banking ?

dokładnie gdzie szukam i nie wiem
matylda
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: matylda »

no niestety po ostatniej poprawce również zaczytuje obce dzieci do składu rodziny (ta sama data urodzenia dzieci a nazwisko obcego zaczyna się na wcześniejszą literkę w alfabecie) - czyli nie czyta dzieci po całym peselu :(
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Nie rozumiem tego co to znaczy nie czyta po całym peselu.
Tomek
Wkam

Post autor: Wkam »

986 pisze:te R.500+

jak wstawić na stale jak mam format home banking ?

dokładnie gdzie szukam i nie wiem
Należy przestawić na Home-Banking 1
matylda
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: matylda »

"nie czyta po peselu" to taki nasz skrót myślowy - skoro wrzuca nam obce dziecko z tą samą datą urodzenia, to tak jakby widział tylko sześć pierwszych cyfr nr PESEL a pozostałych nie brał pod uwagę...
mam nadzieję że nie będzie więcej takich przypadków bo spowalnia to robotę - trzeba usunąć obce dziecko w składzie i wprowadzić własne
Bazyllo

Post autor: Bazyllo »

Gdzie znajdę ten dżingiel od zmiany wielkości liter z elektronicznych? :)
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Bazyllo pisze:Gdzie znajdę ten dżingiel od zmiany wielkości liter z elektronicznych? :)
https://public.sygnity.pl/sites/default/ ... _2-0.7.pdf

punkt 4.
pozdrawiam
Tomek
Bazyllo

Post autor: Bazyllo »

Mam ustawione 0 i sypnął mi u wszystkich członków wielkie litery. Czy żeby robił "Jan Kowalski" z "JANA KOWALSKIEGO", mam przestawić na 2 - pierwsza litera zawsze duża?
ODPOWIEDZ