przekazanie akt art 19 ust 3

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
wróbel
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

przekazanie akt art 19 ust 3

Post autor: wróbel »

Dzień dobry otrzymałam przez empatię scany dokumentów wniosek wraz z decyzją do dalszej realizacji za miesiąc wrzesień 2021 r. z uwagi, na zmianę miejsca zamieszkania wierzyciela. Uważam, że powinnam otrzymać oryginały jednak tamten ośrodek jest innego zdania. Pani dyrektor twierdzi że mogą być scany a oryginały u nich zostają. Proszę o pomoc jak powinno być i jak jest u Państwa. Ja stoję na stanowisku, że powinnam dostać oryginały dokumentów. Dziękuję za pomoc
Amelkaa
Praktykant
Zajmuję się: PS
SR
FA
Kontakt:

Re: przekazanie akt art 19 ust 3

Post autor: Amelkaa »

A ja mam pytanie co z przyłączeniem się do postępowania komorniczego po przekazaniu akt. Po zmianie ustawy nie trzeba zmieniać decyzji w przypadku zmiany miejsca zamieszkania wierzyciela, otrzymałam akta z innego ośrodka i mam wypłacać na mocy decyzji tamtego ośrodka. A jak się przyłączyć do komornika skoro nie wydaję nowej decyzji przyznającej a art. 27 pkt8 ust1 mówi o przekazaniu decyzji ostatecznej.
Jak Wy robicie?
Ktoś ? coś?
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

Dzień dobry otrzymałam przez empatię scany dokumentów wniosek wraz z decyzją do dalszej realizacji za miesiąc wrzesień 2021 r. z uwagi, na zmianę miejsca zamieszkania wierzyciela. Uważam, że powinnam otrzymać oryginały jednak tamten ośrodek jest innego zdania. Pani dyrektor twierdzi że mogą być scany a oryginały u nich zostają. Proszę o pomoc jak powinno być i jak jest u Państwa. Ja stoję na stanowisku, że powinnam dostać oryginały dokumentów. Dziękuję za pomoc
W ustawie jest, że przekazuje wniosek czy kopię wniosku? No chyba wniosek, więc przekazujemy oryginały a kopie zostawiamy u siebie.
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

Alalala pisze: 09 wrz 2021, 8:47
W ustawie jest, że przekazuje wniosek czy kopię wniosku? No chyba wniosek, więc przekazujemy oryginały a kopie zostawiamy u siebie.
Też jestem zdania, że powinniśmy przekazywać oryginały, tym bardziej, że jak otrzymamy dokumenty to jesteśmy zobowiązania do ustalenia czy świadczenia nadal przysługują, jak nie wydajemy decyzję uchylająca od której wierzycielka ma prawo się odwołać i wtedy oryginały przesyłamy do SKO.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
ODPOWIEDZ