Przekazanie do realizacji z innej gminy + koordynacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 lis 2019, 22:35

W związku ze zmianą miejsca zamieszkania otrzymaliśmy z innej gminy do realizacji od 01.08.2019 r. decyzję w sprawie świadczenia wychowawczego. Okazało się, że mąż strony jest osobą aktywną zawodowo za granicą (w poprzedniej gminie nic nie było zgłoszone), wystąpiliśmy o ustalenie koordynacji. Wojewoda ustalił, że od 01.11.2018 do 30.04.2019 r. oraz od 01.07.2019 do 30-09-2019 mają zastosowania przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Kto jest organem właściwym do uchylenia decyzji w sprawie świadczenia wychowawczego?
JÓZEFINA
Stażysta
Od: 16 kwie 2014, 9:51
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2019, 11:15

ty :D .
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2019, 11:29

a co w takiej sytuacji gdy.... świadczenia wypłacał inny organ teraz okazuje się że były one nienależnie pobrane i jest wszczęcie +uchylenie przez organ wypłacający. Ale decyzję o zwrocie mamy zrobić my ( wnioskodawca zmienił miejsce zamieszkania) w dodatku w decyzji wpisać konto do zwrotu tamtego ośrodka. Tak ma/może być?
MarBa
Referent
Od: 04 kwie 2017, 14:42
Zajmuję się: SR, SW,DM

Napisano: 25 lis 2019, 18:34

art. 20 ust. 4. W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję lub informację o przyznanym świadczeniu wychowawczym wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze w celu ich dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze, realizuje przyznane świadczenie wychowawcze bez konieczności wydawania kolejnej decyzji lub informacji oraz jest właściwy do uchylenia, zmiany prawa do świadczenia wychowawczego, w tym ustalonego decyzją, oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna rodziny mająca wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, członek rodziny nabył prawo do świadczenia wychowawczego w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie wychowawcze lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.

Uważa że nowy organ prowadzi dalej sprawę.
Hely0207
Stażysta
Od: 10 lip 2017, 21:03
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 25 lis 2019, 21:44

A w przypadku, gdy Wojewoda ustali, że świadczenia za okres koordynacji są świadczeniami nienależnie pobranymi, to strona powinna je zwrócić do gminy poprzedniej?
JÓZEFINA
Stażysta
Od: 16 kwie 2014, 9:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2019, 8:57

Znam artykuł tylko ta sprawa jest dla mnie troszkę dziwna....Rozumiem ze w przypadku zmiany miejsca zamieszkania dostaję informację z poprzedniego ośrodka i ja ją realizuję i późniejsze ewentualne uchylenia, zwrot, koordynacje też ja - wszystko ok.
Tylko w tej sprawie ja niczego nie mam do realizacji - dostać mam tylko do wydania decyzje o zwrocie. Wszczęcie i decyzje o zwrocie ma robić tamten ośrodek mimo ze wnioskodawca juz teraz w chwili ich wydania tam nie mieszka...
MarBa
Referent
Od: 04 kwie 2017, 14:42
Zajmuję się: SR, SW,DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x