przekazanie gospodarstwa rolnego - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 kwie 2016, 18:24

w 2014 posiadałem gospodarstwo rolne obecnie ze względu na zły stan zdrowia (pobieram zasiłek chorobowy) przekazałem gosp. synowi. Czy mogę ubiegać się o 500 zł na pierwsze dziecko? czy w tej sytuacji mam dochód utracony? a może do członków rodziny mam również wliczyć syna wraz z żoną? bardzo proszę o pomoc
Krzysztof 1

Napisano: 13 kwie 2016, 19:30

z ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci:
"art. 7 ust. 6
Ustalając dochód rodziny uzyskany z gospodarstwa rolnego, do powierzchni gospodarstwa stanowiącego podstawę wymiaru podatku rolnego wlicza się obszary rolne oddane w dzierżawę, z wyjątkiem:
1) oddanej w dzierżawę, na podstawie umowy dzierżawy zawartej stosownie do przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, części lub całości znajdującego się w posiadaniu rodziny gospodarstwa rolnego;
2) gospodarstwa rolnego wniesionego do użytkowania przez rolniczą spółdzielnię produkcyjną;
3) gospodarstwa rolnego oddanego w dzierżawę w związku z pobieraniem renty określonej w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich."

Co do zasady, 'utraty' z gospodarstwa rolnego się nie robi, z wyjątkiem sytuacji jak wyżej.
mh2

Napisano: 13 kwie 2016, 19:32

Syna z żoną do członków swojej rodziny nie zaliczasz. Jeśli oczywiście mówimy o żonie syna, a nie Twojej :-)
mh2

Napisano: 13 kwie 2016, 20:26

Bardzo dziękuję :) , czyli pomimo tego że obecnie jestem chory i mam 300 zł zasiłku to dochód zostanie ustalony na podstawie hektarów przeliczeniowych, uważam że to trochę niesprawiedliwe bo jeślibym stracił pracę to będzie dochód utracony :oops:
Krzysztof 1

Napisano: 13 kwie 2016, 22:16

cóż można stwierdzić żyjemy w dziwnym kraju z jeszcze dziwniejszymi przepisami, nie masz już ziemi ale widać nadal uzyskujesz z niej dochód!!! i nie dostaniesz kasy,samo życie, pieniądze są dla bogatych no i dla patologii, która mając taką kasę już wcale nie będzie pracować, gospodarka ruszy ale chyba dzieki wpływom ze sprzedaży napojów alkoholowych :lol:
Pati 12

Napisano: 13 kwie 2016, 23:34

Pati 12 pisze:cóż można stwierdzić żyjemy w dziwnym kraju z jeszcze dziwniejszymi przepisami, nie masz już ziemi ale widać nadal uzyskujesz z niej dochód!!! i nie dostaniesz kasy,samo życie, pieniądze są dla bogatych no i dla patologii, która mając taką kasę już wcale nie będzie pracować, gospodarka ruszy ale chyba dzieki wpływom ze sprzedaży napojów alkoholowych :lol:
a to się Gminy ucieszą jak im się zwiększą wpływy z korkowego. WoW :lol: "Będzie sie działo"
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x