Dostałam już też umowę : Jest to nieodpłatne przekazanie , więc wg mnie oprócz przyjęcia do ewidencji jest to jeszcze nasz przychód i zwiększa się fundusz
Wprowadziłam nowe konto pozabilansowe 091 - Środki trwałe użytkowane nieodpłatnie. Dodatkowo należy takie środki co roku inwentaryzować zg. z art. 26 ustawy o rachunkowości.
nie chciałam prostować różnych wypowiedzi ale po zagłębieniu się w przepisy doszliśmy do porozumienia ze skarbnikiem że należy zaksięgować je jako otrzymane od centralnego zaopatrzenia (tu Ministerstwa) pozostałe środki trwałe Wn 013- Ma 800 (konto 760 byłoby na podstawie decyzji JST lub innych osób) i wydać do zużycia 401-072 - tak zaksięgowałam - czy ktoś się z nami zgadza?
Urząd Gminy Protokołem przekazał sprzęt użyczony; od 2014 realizował KDR a teraz przekazał zadanie ops. Ma przyjść jeszcze aneks do umowy z MPiPS. Z jaką datą powinnam wnieść do ksiąg pozabilansowych ?
Dziękuję! a jak potraktować ubezpieczenie sprzętu; UG ubezpieczył 2 miesiące temu na rok a teraz przekazuje nam to zadanie i sprzęt. Mam go u siebie ubezpieczyć raz jeszcze ?
to z datą aneksu, bo sprzęt już macie, my mamy polisę wspólną więc tylko bym zgłosił u nas ten sprzęt, ministerstwo od ponad roku przekazuje do gmin na własność ten sprzęt bo gwarancje się już skończyły, ale nadal czekamy, ja chciałem już go zutylizować bo u nas nie działa od kilku lat, ale mamy związane ręce