Przekazanie wniosku, który wpłynął ePuapem do organu właściwego - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 11 sty 2022, 11:58

Może ktoś wie, jak można przekazać ePuapem do organu właściwego korespondencję (zawierającą wniosek o dodatek osłonowy), która wpłynęła ePuapem do nas, ale my nie jesteśmy właściwi. Chodzi o kwestie techniczne.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 11 sty 2022, 12:08

nie miałam takie sytuacji
ale wniosek jest ? wprowadzony w epuap ? czy skan jest dołączony ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 11 sty 2022, 12:17

Skan dołączony. Skan nie jest podpisany elektronicznie, tylko pismo przewodnie.
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 11 sty 2022, 12:20

Pewnie jest to pismo ogólne wraz załącznikiem wniosku. Załącznik nawet nie jest podpisany podpisem zaufanym tylko samo pismo przewodnie. Tak czy siak jak nie jesteście właściwi to zawiadomienie 65 kpa + przesyłacie to co dana osoba przesłała do właściwego organu ePUAPEM.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sty 2022, 13:35

Co robić z takim wnioskiem z E-puap, który jako załącznik nie jest podpisany, a jest podpisane tylko pismo przewodnie? Czy to jest prawidłowo złożony wniosek?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 11 sty 2022, 13:47

art.2 ust.17 ustawy o dodatku osłonowym W przypadku złożenia wniosku o wypłatę dodatku osłonowego za pomocą środków komunikacji elektronicznej wniosek ten opatruje się kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub uwierzytelnia z wykorzystaniem profilu zaufanego.

Pismo przewodnie to nie jest wniosek. Załącznik (pdf. czy doc.) musi być podpisany przez podpisywarke odrębnie. Niedawno też była uchwała NSA w sprawie skargi wniesionej do WSA w załączniku do pisma przesłanego przez ePUAP. Załącznik (czyli ta skarga) nie była podpisana prawidłowym podpisem. NSA uznało, że "skargę stanowiącą załącznik do formularza pisma ogólnego, podpisanego podpisem zaufanym, przesłanego przez platformę ePUAP, należy uznać za podpisaną jedynie wówczas, gdy została ona odrębnie podpisana podpisem kwalifikowanym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym".

EDIT>Zapomniałem dopisać. Wezwij z art.24a ust.1 ustawy o świadczeniach rodzinnych w związku z ustawą o dod. osłonowym i ustawy Prawo ochrony środowiska, jako brak formalny.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 sty 2022, 16:06

A jak rozumiesz zapis w ustawie, że wniosek powinien być podpisany certyfikowanym podpisem albo uwierzytelniony z wykorzystaniem profilu zaufanego? Przecież w treści wiadomości widać, że dokument został podpisany. Wydrukowałam ten dokument wraz z wnioskiem. Zakładam racjonalność ustawodawcy i przyjmuje wniosek jako złożony prawidłowo.
Szarak pisze:
11 sty 2022, 13:47
art.2 ust.17 ustawy o dodatku osłonowym W przypadku złożenia wniosku o wypłatę dodatku osłonowego za pomocą środków komunikacji elektronicznej wniosek ten opatruje się kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub uwierzytelnia z wykorzystaniem profilu zaufanego.

Pismo przewodnie to nie jest wniosek. Załącznik (pdf. czy doc.) musi być podpisany przez podpisywarke odrębnie. Niedawno też była uchwała NSA w sprawie skargi wniesionej do WSA w załączniku do pisma przesłanego przez ePUAP. Załącznik (czyli ta skarga) nie była podpisana prawidłowym podpisem. NSA uznało, że "skargę stanowiącą załącznik do formularza pisma ogólnego, podpisanego podpisem zaufanym, przesłanego przez platformę ePUAP, należy uznać za podpisaną jedynie wówczas, gdy została ona odrębnie podpisana podpisem kwalifikowanym, podpisem zaufanym albo podpisem osobistym".

EDIT>Zapomniałem dopisać. Wezwij z art.24a ust.1 ustawy o świadczeniach rodzinnych w związku z ustawą o dod. osłonowym i ustawy Prawo ochrony środowiska, jako brak formalny.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 11 sty 2022, 17:34

Sam wskazujesz w treści wiadomości jest podpis ale nie na wniosku, który jak wskazałem zgodnie z ustawą o dodatku osłonowym ma być opatrzony podpisem. Do niedawna bym się nie upierał bo cześć orzecznictwa WSA dopuszczała taką formę składania pism. Wystarczyło by tylko pismo przewodnie było podpisane a niekoniecznie załączniki. Jednak w grudniu była uchwała NSA i pomimo, iż dotyczyła skargi i rozkminy przepisów ustawy p.p.s.a,w mojej opinii w zestawieniu z przepisem, który przytoczyłem z dodatku osłonowego wniosek winien być odrębnie podpisany profilem zaufanym.

Wniosek powinien być wypełniony, może być nawet w wordzie a następnie podpisany za pomocą
https://www.gov.pl/web/gov/podpisz-doku ... is-zaufany .Podpisywarka przerobi ten wniosek na format np. docx.xml i taki wniosek winien do nas trafić ePUPEM. Organ odbierając taki wniosek korzysta również z tej samej podpisywarki aby sprawdzić podpis i odczytać plik. Oczywiście ja wyrocznią nie jestem i zrobicie jak uważacie, jednak uważam, że podaje sensowne argumenty. Podaje link do uchwały możecie się zapoznać i sami uznać czy was to przekonuje czy nie https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E13506878D

Każdy sąd teraz odrzucą skargi (a jest tego masa po uchwale NSA) nie podpisane osobno pomimo podpisania pisma ogólnego. Ja uważam to za zasadne bo przepis mówi jasno. Wniosek ma być podpisany a nie pismo ogólne do urzędu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 12 sty 2022, 8:36

bo ma być usługa epuapowska "wniosek o do" i wtedy problemu by nie było ale znając życie to moze do wakacji się uwiną
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 sty 2022, 8:41

Tom. pisze:
12 sty 2022, 8:36
bo ma być usługa epuapowska "wniosek o do" i wtedy problemu by nie było ale znając życie to moze do wakacji się uwiną
Ja nawet na to nie liczę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x