spółdzielnia mieszkaniowa - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 11 sty 2022, 10:24

Klient zamieszkuje w spółdzielni mieszkaniowej, Ogrzewanie jest wspólne na całym osiedlu. Deklaracje CEEB złożona przez spółdzielnie.
Czy w takim przypadku klient może ubiegać się o wyższy dodatek osłonowy??
Ank
Stażysta
Od: 24 sie 2016, 14:05
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2022, 11:19

Jeżeli głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego wnioskodawcy jest jedno z wymienionych we wniosku źródeł ogrzewania na paliwo stałe i to źródło ogrzewania zostało zgłoszone (przez właściciela lub zarządcę budynku) i wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 11 sty 2022, 11:31

spółdzielniana kotłownia obsługująca osiedle to dla mnie jest ogrzewanie z sieci ciepłowniczej, więc kwota podstawowa raczej
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 sty 2022, 12:38

Podobna sytuacja, mała spółdzielnia, kilka bloków na wsi, kotłownia węglowa z własnym palaczem a nie jakas tam siec ciepłownicza, zarządca zgłosił do ceeb, jeśli mu sie udało to tym bardziej chyba nie jest to sieć, mieszkańcy zaznaczają ze ogrzewają się piecem na węgiel zgłoszonym do ceeb, uzyskali w spółdzielni informację ze zgłoszenie było zrobione wiec oczekują wyższych dodatków szczególnie ze ponoszą przecież koszty tego węgla w rachunkach. I co z tym fantem zrobić? Infolinia ministerstwa nie powie, w zależności od tego kto odbierze telefon, taka jest odpowiedz jak wszędzie zresztą.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 11 sty 2022, 12:47

dla mnie to jest ogrzewanie sieciowe, sorry ;)
każdy przypadek gdy ciepło jest dostarczane z zewnętrznego źródła poza nieruchomością przy pomocy rur to ciepło sieciowe
w miastach wielkich też elektrociepłownia pali węgiel a ludzie w blokach płacą za ten węgiel w rachunkach i co, im też dasz podwyższony?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 11 sty 2022, 13:26

gdzie jest napisane że jak sieciowe to nie przysługuje podwyższony dodatek bo jakoś nie mogę doczytać?
sylwiasz
Stażysta
Od: 14 lis 2019, 10:16
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 11 sty 2022, 14:10

"każdy przypadek gdy ciepło jest dostarczane z zewnętrznego źródła poza nieruchomością przy pomocy rur to ciepło sieciowe"
To mnie nie przekonuje, niektórzy w domach jednorodzinnych tez maja kotłownie na zswnatrz i rury przez podwórko i to nie jest siec.
Ale z blokami i duzymi ciepłowniami tez masz racje, nie bardzo tu pasuje podwyższony. Może diabeł tkwi w szczegółach formalnych co jest kotłownią a co ciepłownią, a wyjaśnienia na ceeb juz w ogole tego nie ułatwiają bo każa kocioł wpisac przy jakims pierwszym losowym budynku a reszta jako "lokalna siec ciepłownicza".
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 12 sty 2022, 8:22

kalina.malina pisze:
11 sty 2022, 14:10
wyjaśnienia na ceeb juz w ogole tego nie ułatwiają bo każa kocioł wpisac przy jakims pierwszym losowym budynku a reszta jako "lokalna siec ciepłownicza".
no właśnie o to mi chodzi z tym ciepłem sieciowym, podpierałem się CEEB. Nie ma szans żeby mieli wpisany piec na wegiel, będą mieć wpis ciepło z sieci.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 12 sty 2022, 9:26

Ja zdrozumiałam ze pierwszy budynek bedzie mial kotłownie weglowa wpisana, a reszta dopiero siec.
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 12 sty 2022, 10:58

Pytanie z innej beczki. Ludzie mieszkający w bloku, mają ogrzewanie tylko i wyłącznie tzw. miejskie z dużej elektrociepłowni. I teraz kto może złożyć wniosek: każdy mieszkaniec bloku tzn. każde gospodarstwo domowe czy tylko i wyłącznie zarządca budynku/cała wspólnota mieszkaniowa jeden wniosek ?
Socjalna_FiGa
Praktykant
Od: 26 mar 2021, 12:05
Zajmuję się: DPS

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x