Proszę o pomoc. Pani X złożyła mi wniosek po terminie czyli 29.IX twierdząc ze dziecko chorowało od 10 -17 wrzesnia i ona zapomniała złozyć. Do tego pobiera świadczenie rodzicielskie do sierpnia. Przeliczając jej dochody za sierpien to się nie kwalifikuje,we wrzesniu miała jeszcze wypłacone za sierpien więc tez sie nie kwalifikuje. Napisała mi na oswiadczeniu ze skończył jej się rodzicielski we wrześniu. Jak mam to ugryźć, bo jest po terminie i przekroczenie dochodu. Bardzo proszę o pomoc, jesli ktoś miał taką sytuację
1) jakie będzie uzasadnienie przyjęcia wniosku po terminie? jeśli dziecko chorowało to dlaczego nie złożyła do 10.09? miała możliwość wysłania go pocztą W decyzji należy uzasadnić okoliczność przyjęcia po terminie;
2) dochód za sierpień = decyzja odmawiająca stypendium we wrześniu; utrata za wrzesień = bierzemy dochody październikowe czyli dopiero na początku listopada będzie wiadomo czy się kwalifikuje (bo na chwilę obecną nie wiemy czy np. 31.10. nie otrzyma dużego spadku )