Witajcie. jestem jeszcze laikiem w tej dziedzinie i dopiero się uczę a dziś jestem sama i mam problem-kobieta pobiera rodzinne na dzieci na okres zasiłkowy 2014/2015-jednak z mężem obydwoje stracili prace i podjęli nową-tzn. żona, bo maż jest na bezrobociu ale z prawem do zasiłku który ma wypłacany (poprosiłam o doniesienie dochodów netto za ostatni przepracowany miesiąc żony a z UP pobrałam sobie dochód męża)przeliczając dochód okazało się że mają przekroczenie-kwota wyszła 643 zł na osobę-mieści się to w ustawowym przekroczeniu najniższego zasiłku-jednak zastanawiam się czy to ustawowe przekroczenie dotyczy nowego okresu,tzn. jeśli składaliby dokumenty na nowy okres zasiłkowy tj. 2015/2016 czy teraz mogą z tym przekroczeniem do końca pobierać zasiłek rodzinny???Proszę o podpowiedzi.dziękuję
Sprawdź dochód rodziny w okresie zasiłkowym 2013/2014. Jak cały czas kształtował się na poziomie niższym niż kryterium dochodowe, zrób warunek a od nowego okresu świadczeniowego odmów jeżeli zostanie przekroczone kryterium dochodowe.