Przekroczenie dochodu w trakcie trwania okresu zasiłkowego?? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 lip 2015, 11:27

Witajcie. jestem jeszcze laikiem w tej dziedzinie i dopiero się uczę a dziś jestem sama i mam problem-kobieta pobiera rodzinne na dzieci na okres zasiłkowy 2014/2015-jednak z mężem obydwoje stracili prace i podjęli nową-tzn. żona, bo maż jest na bezrobociu ale z prawem do zasiłku który ma wypłacany (poprosiłam o doniesienie dochodów netto za ostatni przepracowany miesiąc żony a z UP pobrałam sobie dochód męża)przeliczając dochód okazało się że mają przekroczenie-kwota wyszła 643 zł na osobę-mieści się to w ustawowym przekroczeniu najniższego zasiłku-jednak zastanawiam się czy to ustawowe przekroczenie dotyczy nowego okresu,tzn. jeśli składaliby dokumenty na nowy okres zasiłkowy tj. 2015/2016 czy teraz mogą z tym przekroczeniem do końca pobierać zasiłek rodzinny???Proszę o podpowiedzi.dziękuję
cola

Napisano: 06 lip 2015, 13:19

jesli w okresie 203/2014 pobierali choc jeden miesiac zasilek to teraz mozesz im przyznac na podstawie art 5 ust 3
masterm

Napisano: 06 lip 2015, 14:31

Sprawdź dochód rodziny w okresie zasiłkowym 2013/2014. Jak cały czas kształtował się na poziomie niższym niż kryterium dochodowe, zrób warunek a od nowego okresu świadczeniowego odmów jeżeli zostanie przekroczone kryterium dochodowe.
*Nova*

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x