składki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 lip 2015, 11:18

czy jezeli rolnik, lub współmałzonek składa wniosek o szo lub śp i podlega ubezpieczeniu w krus i oswiadcza że zaprzestał prrowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy na nim to musi się wyrejestrować z krus i my go mamy zgłościć do zus. i czy on musi u nas złożyć prośbę o objęcie go składka społeczną.
beti 86

Napisano: 06 lip 2015, 11:34

Ale pod jakim kątem pytasz? OPSu? KRUSu? Klienta?
Ludek składa wniosek o ŚP/SZO, dołącza oświadczenie o zaprzestaniu wykonywania pracy i dodatkowo o objęciu składkami czy też nie. Sam musi wiedzieć czy posiada inny tytuł ubezpieczenia/wymagany okres itd., czy nie, Ciebie to ogólnie nie powinno interesować.
W teorii powinien to zgłosić do KRUSu (analogicznie jak w przypadku PUP jak jest zarejestrowany), wtedy z nim inaczej zagrają w zależności od tego czy jest właścicielem/współwłaścicielem czy innym (np. tylko członkiem rodziny rolnika), ale to nie Twoja działka. Poinformować można (klienta, nie KRUS) i czekać na dalszy przebieg sytuacji. Jak zostanie wykreślony to przyjdzie i to zgłosi, jak im to nie przeszkadza, że ma ŚP/SZO i zostawią go w KRUS, to Tobie tym bardziej i nic nie robisz.
drzeworyt

Napisano: 09 lip 2015, 17:23

drzeworyt pisze:Ale pod jakim kątem pytasz? OPSu? KRUSu? Klienta?
Ludek składa wniosek o ŚP/SZO, dołącza oświadczenie o zaprzestaniu wykonywania pracy i dodatkowo o objęciu składkami czy też nie. Sam musi wiedzieć czy posiada inny tytuł ubezpieczenia/wymagany okres itd., czy nie, Ciebie to ogólnie nie powinno interesować.
W teorii powinien to zgłosić do KRUSu (analogicznie jak w przypadku PUP jak jest zarejestrowany), wtedy z nim inaczej zagrają w zależności od tego czy jest właścicielem/współwłaścicielem czy innym (np. tylko członkiem rodziny rolnika), ale to nie Twoja działka. Poinformować można (klienta, nie KRUS) i czekać na dalszy przebieg sytuacji. Jak zostanie wykreślony to przyjdzie i to zgłosi, jak im to nie przeszkadza, że ma ŚP/SZO i zostawią go w KRUS, to Tobie tym bardziej i nic nie robisz.
Ja słyszałam opinię że mam obowiązek informowania krusu o złożeniu takiego oświadczenia na postawie art.37 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników co wy na to??
ja pytam

Napisano: 10 lip 2015, 12:40

a teraz pytanie troszkę z innej beczki. Rolniczka ma męża który pracuje zawodowo, teraz kobietka ubiega sie o śp i zrezygnowała z KRUS. Czy mąż musi ubezpieczyć ją zdrowotnie przy sobie? Czego wymagacie na podstwe ubezpieczenia jej zdorowotnie przy mężu, Oświadczenoa tylko czy jeszcze czegoś?
aneta83

Napisano: 10 lip 2015, 13:13

ja pytam pisze:Ja słyszałam opinię że mam obowiązek informowania krusu o złożeniu takiego oświadczenia na postawie art.37 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników co wy na to??
Klient ma obowiązek informować (ust. 1 i 2 ww. ustawy), a my mamy obowiązek udzielać nieodpłatnie informacji, gdy wystąpi z zapytaniem KRUS. Tak to widzę, ale co kraj to obyczaj...
aneta83 pisze:a teraz pytanie troszkę z innej beczki. Rolniczka ma męża który pracuje zawodowo, teraz kobietka ubiega sie o śp i zrezygnowała z KRUS. Czy mąż musi ubezpieczyć ją zdrowotnie przy sobie? Czego wymagacie na podstwe ubezpieczenia jej zdorowotnie przy mężu, Oświadczenoa tylko czy jeszcze czegoś?
Jak mąż ma ubezpieczenia to jak najbardziej powinien zgłosić przy sobie żonę i pozostałych członków rodziny, jeżeli tego wymagają. Nie ma sensu dublować świadczeń, OPS zgłasza taką osobę w ostateczności, a nie chęci czy wygody. Kiedyś studiowałem ustawę o ubezpieczeniach i tam jest to ładnie opisane, w razie potrzeby podrzucę parę wycinków. W każdym razie zalecam pokierować klientkę, by to mąż ją zgłosił i pewnie bez najmniejszego problemu się to uda.
Przy każdym wniosku klient składa oświadczenie czy ma wymagany okres ubezpieczenia społecznego/inny tytuł do niego i podobnie ze składką zdrowotną, oświadcza czy chce być zgłoszony, czy też nie, bo posiada inny tytuł ubezpieczenia zdrowotnego.
drzeworyt

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x