Ja słyszałam opinię że mam obowiązek informowania krusu o złożeniu takiego oświadczenia na postawie art.37 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników co wy na to??drzeworyt pisze:Ale pod jakim kątem pytasz? OPSu? KRUSu? Klienta?
Ludek składa wniosek o ŚP/SZO, dołącza oświadczenie o zaprzestaniu wykonywania pracy i dodatkowo o objęciu składkami czy też nie. Sam musi wiedzieć czy posiada inny tytuł ubezpieczenia/wymagany okres itd., czy nie, Ciebie to ogólnie nie powinno interesować.
W teorii powinien to zgłosić do KRUSu (analogicznie jak w przypadku PUP jak jest zarejestrowany), wtedy z nim inaczej zagrają w zależności od tego czy jest właścicielem/współwłaścicielem czy innym (np. tylko członkiem rodziny rolnika), ale to nie Twoja działka. Poinformować można (klienta, nie KRUS) i czekać na dalszy przebieg sytuacji. Jak zostanie wykreślony to przyjdzie i to zgłosi, jak im to nie przeszkadza, że ma ŚP/SZO i zostawią go w KRUS, to Tobie tym bardziej i nic nie robisz.
Klient ma obowiązek informować (ust. 1 i 2 ww. ustawy), a my mamy obowiązek udzielać nieodpłatnie informacji, gdy wystąpi z zapytaniem KRUS. Tak to widzę, ale co kraj to obyczaj...ja pytam pisze:Ja słyszałam opinię że mam obowiązek informowania krusu o złożeniu takiego oświadczenia na postawie art.37 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników co wy na to??
Jak mąż ma ubezpieczenia to jak najbardziej powinien zgłosić przy sobie żonę i pozostałych członków rodziny, jeżeli tego wymagają. Nie ma sensu dublować świadczeń, OPS zgłasza taką osobę w ostateczności, a nie chęci czy wygody. Kiedyś studiowałem ustawę o ubezpieczeniach i tam jest to ładnie opisane, w razie potrzeby podrzucę parę wycinków. W każdym razie zalecam pokierować klientkę, by to mąż ją zgłosił i pewnie bez najmniejszego problemu się to uda.aneta83 pisze:a teraz pytanie troszkę z innej beczki. Rolniczka ma męża który pracuje zawodowo, teraz kobietka ubiega sie o śp i zrezygnowała z KRUS. Czy mąż musi ubezpieczyć ją zdrowotnie przy sobie? Czego wymagacie na podstwe ubezpieczenia jej zdorowotnie przy mężu, Oświadczenoa tylko czy jeszcze czegoś?