przeksięgowanie funduszu na zaliczkę alimentacyjną :-((( - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 lut 2016, 12:16

Dłużnik alimentacyjny spłaca zaległość na fundusz alimentacyjny i zaliczkę. W m-c 08.2015 r( czyli w/g starych zasad ) spłacał zadłużenie 185,92 zł.zadłużenie z funduszu już mu się kończy więc część potrącono na fundusz resztę już na zaliczkę w tym 20% gmina wieżyciela ,jeszcze 20% gmina dłużnika (17,84 ZŁ), 60% budżet państwa i odsetki a 75,66 zł po 50% rozkięgowano na B.państwa i U.gminy saldo F.alimentacyjnego było na ten dzień rone O,00zł. a zaliczka jest dalej do spłaty.
W grudniu wystawiono decyzję o nienależnie pobranym fun. alimentacyjnym i w tym momencie saldo dłużnika dot. fun alimentacyjnego jest na minusie -62,47 zł. dłużnik nadal spłaca zaliczę ale jak księgowo i realnie kwotę z 08.2015r rozksięgować na zaliczkę i w prawidłowej kwocie przekazać kwotę do B.Państwa????
proszę o pomoc tym bardziej że już teraz nie wypłaca się 20% Gminie dłużnika ....
Olllllaaa

Napisano: 02 mar 2016, 11:22

Nikt nie ma pomysłu :-((((((
Olllaaa

Napisano: 11 mar 2016, 9:03

Ok. dzięki TW za linka tylko ,że to nie jest odpowiedzią na moje pytanie....fajnie bo mogłam sobie posprawdzać czy dobrze księguję i teoretycznie jesy ok dzięki :-)))
ale czy mógłbyś pomóc na zadane pytanie bo to niestety praktyka która się u nas w OPS się przytrafia i naprawdę proszę o pomoc tym bardziej ,że ta sytuacja miała miejsce w 2015r a teraz mamay 2016r i co z tym zrobić????
czy pisać pismo do U.Wojewódziego , do innej gminy i po otrzymaniu całej kwoty przeliczyć jeszcze raz i potem prawidłowo rozdzielić na B.Państwa , odsetki i inna gminę ....a co z sprawoadaniami za 2015r---to sie nazywa szczęście :-((((
Olllaaa II

Napisano: 14 mar 2016, 13:19

czy ktoś mi pomoże ?????
Olllaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x