przeliczanie dochodu - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 01 kwie 2016, 17:33

czy należy przeliczać dochód przed wydaniem decyzji na okres styczeń - czerwiec?
waleria
Praktykant
Od: 01 kwie 2016, 17:23
Zajmuję się:

Napisano: 04 kwie 2016, 8:34

Ja będę przeliczać, bo wzrosło rodzinne od listopada.
GOSIA2

Napisano: 04 kwie 2016, 9:30

do walerii-co zrobisz jesli ktos bedzie mial przekroczenie po przeliczeniu nowego rodzinnego??? ja tez przeliczlam teraz i milam kilka takich osób, wiec npisali mmi na oswiadczeniu,ze w okresie od stycznia do czerwca nie beda ubiegac sie o stypendoum i wcale nie dołaczylam tego rodzinnego bo by byla podpadziocha. Nie wiem czy dobrze zrobilam, ale w innym przypadku bym musiala zrobic zwrot.
jajaja

Napisano: 04 kwie 2016, 12:30

Ja stoję na stanowisku,że w dochodach ludzi się nie grzebie, sami mają informować o istotnych zmianach mających wpływ na przyznanie stypendium.Tak jest napisane w ustawie i takie jest pouczenie w decyzji. Ten temat był już tu wałkowany wielokrotnie.
Jeśli jednak ktoś upiera się,żeby przeliczać dochody,to uważam, że nie powinien czekać do kwietnia, tylko podjąć kroki już w listopadzie, kiedy weszła zmiana. Później w styczniu,bo przecież wzrosła najniższa krajowa,a później może w lutym,a może w marcu i tu dochodzimy do paranoi...
Oświadczenie,że ktoś "nie będzie się ubiegał" moim zdaniem można wrzucić do niszczarki. Człowiek już się ubiegał raz o stypendium, we wrześniu, na cały rok szkolny. To, że bawimy się w decyzje zmieniające,to tylko dlatego,że dostajemy 2 dotacje na 2 lata budżetowe i nie możemy zaciągać zobowiązań. Sprawę mamy jedną, wszczętą we wrześniu. Petenci nie "ubiegają" się o stypendium w okresie od stycznia do czerwca,bo wtedy musieliby składać nowe wnioski,a przecież nie składają. Owszem mogą napisać, że rezygnują ze stypendium i wtedy my im stypendium cofamy albo wstrzymujemy.
xyz@

Napisano: 04 kwie 2016, 13:58

Ja uważam, że trzeba, bo fakty znane organowi z urzędu nie wymagają dowodu, a przecież wiem że każdemu zmienił się dochód po wzroście rodzinnego. Ops jest mi jednostką podległą.
Nie mogę dać do podpisu "Wyrażam zgodę na zmianę decyzji ......., oświadczam, że skład rodziny i dochód nie zmienił się z wniosku z września", bo to dopiero paranoja.
GOSIA2

Napisano: 04 kwie 2016, 14:41

polemizowałabym z
każdemu zmienił się dochód po wzroście rodzinnego
komuś mogło odpaść rodzinne na dziecko,które przestało się uczyć, mógł stracić jakiś dodatek do rodzinnego, ktoś mógł stracić pracę, stracić zasiłek dla bezrobotnych, lub mógł mieć już mniejszą kwotę niż miał w sierpniu, ktoś mógł nie mieć premii i dostał gołą pensję
prosisz o nowe wszystkie dokumenty potwierdzające dochody??? bo tylko to można nazwać WERYFIKACJĄ
jeśli prosisz to na jakiej podstawie skoro ustawa na wnioskodawcę przerzuca obowiązek informowania o zmianach,wniosek składa się w sierpniu i dokumentuje dochody z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku
jeśli zakładasz,że nic innego się nie zmieniło,tylko wzrósł zasiłek rodzinny,to nie przeprowadzasz weryfikacji
MEN wyraźnie napisał,że nie ma potrzeby weryfikowania dochodów
xyz@

Napisano: 04 kwie 2016, 14:54

Dokładnie, proszę o wszystkie dokumenty potwierdzające dochody.
GOSIA2

Napisano: 04 kwie 2016, 18:28

Ok
A poprosiłas o wszystkie dokumenty we wrześniu jak doszedł do dochodu dodatek z tytułu dojazdu i dochód z praktyk? A w styczniu jak wzrosła najniższa krajowa?
xyx@

Napisano: 05 kwie 2016, 7:53

Witam
Też stoję na stanowisku tak jak xyz, że rodzic/opiekun sam powinien informować organ przyznający stypendium szkolne o zmianie dochodów rodziny mających wpływ na prawo do stypendium szkolnego. Tak jest pouczony w decyzji. Inaczej - to nic innego byśmy nie robili tylko weryfikowali dochody do stypendium, a w moim przypadku, to jest jedna z wielu pozycji w zakresie czynności.
Pozdrawiam
Aga65

Napisano: 07 kwie 2016, 14:14

Ponieważ stypendia są dla mnie nowością i zajęłam się nimi od września zeszłego roku, proszę o pomoc.
Jeżeli chodzi o drugą transze - czy przeliczacie zasiłki itp. dla każdego kto wnioskował do 15 września? Czy dajecie osobom ubiegającym się oświadczenie, że nic się nie zmieniło/zmieniło? Czy przeliczacie jedynie, gdy osoba zaznaczy, że się zmieniło?
Co jeżeli po przeliczeniu osoba nie spełnia kryterium dochodowego? Wydajemy decyzję odmowną?

Pomocy
Iwona3811

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x