Właśnie, mój odwieczny problem. Może ktoś się wypowie? U nas robi się zmianę od miesiąca, w którym nastąpiło przekroczenie kryterium. Ale nie jestem pewna, czy to jest prawidłowe. Problem jest w tym, że działamy na podstawie ustawy o pomocy społecznej, a tam jest tylko napisane, że bierzemy dochody z m-ca poprzedzającego m-c składania wniosku, lub w przypadku utraty dochodu - z m-ca składania wniosku. Strona ma obowiązek powiadomić nas o wszelkich zmianach. No i co dalej, tego już czarno na biało nie ma w ustawie.Maja512 pisze: ↑14 mar 2023, 15:42tak. ja tak to właśnie robię.
biorę zaświadczenie o dochodzie wyplaconym w lutym za styczeń
tylko kiedy to przeliczać ? w lutym już? czy w marcu dopiero ?
jeśli przeliczyc w lutym i jest przekroczenie to od kiedy od lutego czy marca sie nie należy stypendium ?
jak inni robią ?
moze ktos sie wypowie ?
Zaświadczenie za styczeń ( i nie ma tu znaczenia kiedy wypłacone), przeliczam i jeżeli przekracza przyznaje tylko za styczeń. Niektórzy uchylają od stycznia, ale skoro biorę dochód za miesiąc poprzedni to uchylam od następnego. Miałam odwołania w SKO i nie kwestionowali. Biorę również oświadczenia, że dochód uzyskiwany będzie co miesiąc w takiej samej wysokości.mag027 pisze: ↑24 kwie 2023, 14:16Właśnie, mój odwieczny problem. Może ktoś się wypowie? U nas robi się zmianę od miesiąca, w którym nastąpiło przekroczenie kryterium. Ale nie jestem pewna, czy to jest prawidłowe. Problem jest w tym, że działamy na podstawie ustawy o pomocy społecznej, a tam jest tylko napisane, że bierzemy dochody z m-ca poprzedzającego m-c składania wniosku, lub w przypadku utraty dochodu - z m-ca składania wniosku. Strona ma obowiązek powiadomić nas o wszelkich zmianach. No i co dalej, tego już czarno na biało nie ma w ustawie.Maja512 pisze: ↑14 mar 2023, 15:42tak. ja tak to właśnie robię.
jeśli przeliczyc w lutym i jest przekroczenie to od kiedy od lutego czy marca sie nie należy stypendium ?
jak inni robią ?
moze ktos sie wypowie ?
urzędnik20 pisze: ↑25 kwie 2023, 11:32Zaświadczenie za styczeń ( i nie ma tu znaczenia kiedy wypłacone), przeliczam i jeżeli przekracza przyznaje tylko za styczeń. Niektórzy uchylają od stycznia, ale skoro biorę dochód za miesiąc poprzedni to uchylam od następnego. Miałam odwołania w SKO i nie kwestionowali. Biorę również oświadczenia, że dochód uzyskiwany będzie co miesiąc w takiej samej wysokości.mag027 pisze: ↑24 kwie 2023, 14:16Właśnie, mój odwieczny problem. Może ktoś się wypowie? U nas robi się zmianę od miesiąca, w którym nastąpiło przekroczenie kryterium. Ale nie jestem pewna, czy to jest prawidłowe. Problem jest w tym, że działamy na podstawie ustawy o pomocy społecznej, a tam jest tylko napisane, że bierzemy dochody z m-ca poprzedzającego m-c składania wniosku, lub w przypadku utraty dochodu - z m-ca składania wniosku. Strona ma obowiązek powiadomić nas o wszelkich zmianach. No i co dalej, tego już czarno na biało nie ma w ustawie.Maja512 pisze: ↑14 mar 2023, 15:42tak. ja tak to właśnie robię.
jak inni robią ?
moze ktos sie wypowie ?