PRZELICZENIE DOVCHÓDU - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 lut 2023, 11:31

w związku z podwyżką minimalnego wynagrodzenia od jakiego miesiąca należy przeliczyć dochód? wzrost dochodu od lutego na podstawie dochodu za styczeń?
kjam
Praktykant
Od: 07 paź 2021, 9:11
Zajmuję się: stypendia

Napisano: 14 mar 2023, 15:42

tak. ja tak to właśnie robię.
biorę zaświadczenie o dochodzie wyplaconym w lutym za styczeń

tylko kiedy to przeliczać ? w lutym już? czy w marcu dopiero ?

jeśli przeliczyc w lutym i jest przekroczenie to od kiedy od lutego czy marca sie nie należy stypendium ?

jak inni robią ?
moze ktos sie wypowie ?
Maja512
Referent
Od: 29 maja 2018, 14:06
Zajmuję się: św

Napisano: 24 kwie 2023, 14:16

Maja512 pisze:
14 mar 2023, 15:42

jeśli przeliczyc w lutym i jest przekroczenie to od kiedy od lutego czy marca sie nie należy stypendium ?

jak inni robią ?
moze ktos sie wypowie ?
Właśnie, mój odwieczny problem. Może ktoś się wypowie? U nas robi się zmianę od miesiąca, w którym nastąpiło przekroczenie kryterium. Ale nie jestem pewna, czy to jest prawidłowe. Problem jest w tym, że działamy na podstawie ustawy o pomocy społecznej, a tam jest tylko napisane, że bierzemy dochody z m-ca poprzedzającego m-c składania wniosku, lub w przypadku utraty dochodu - z m-ca składania wniosku. Strona ma obowiązek powiadomić nas o wszelkich zmianach. No i co dalej, tego już czarno na biało nie ma w ustawie.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 25 kwie 2023, 11:32

mag027 pisze:
24 kwie 2023, 14:16
Maja512 pisze:

jak inni robią ?
moze ktos sie wypowie ?
Właśnie, mój odwieczny problem. Może ktoś się wypowie? U nas robi się zmianę od miesiąca, w którym nastąpiło przekroczenie kryterium. Ale nie jestem pewna, czy to jest prawidłowe. Problem jest w tym, że działamy na podstawie ustawy o pomocy społecznej, a tam jest tylko napisane, że bierzemy dochody z m-ca poprzedzającego m-c składania wniosku, lub w przypadku utraty dochodu - z m-ca składania wniosku. Strona ma obowiązek powiadomić nas o wszelkich zmianach. No i co dalej, tego już czarno na biało nie ma w ustawie.
Zaświadczenie za styczeń ( i nie ma tu znaczenia kiedy wypłacone), przeliczam i jeżeli przekracza przyznaje tylko za styczeń. Niektórzy uchylają od stycznia, ale skoro biorę dochód za miesiąc poprzedni to uchylam od następnego. Miałam odwołania w SKO i nie kwestionowali. Biorę również oświadczenia, że dochód uzyskiwany będzie co miesiąc w takiej samej wysokości.
urzędnik20
Praktykant
Od: 21 maja 2021, 12:36
Zajmuję się: św/FA/śr

Napisano: 25 kwie 2023, 12:49

Jeżeli przyznamy tylko na styczeń, a brak jest faktur z tego mc? To mozemy przyjąc fakturę z kwietnia np?

urzędnik20 pisze:
25 kwie 2023, 11:32
mag027 pisze:
24 kwie 2023, 14:16
Maja512 pisze:

jak inni robią ?
moze ktos sie wypowie ?
Zaświadczenie za styczeń ( i nie ma tu znaczenia kiedy wypłacone), przeliczam i jeżeli przekracza przyznaje tylko za styczeń. Niektórzy uchylają od stycznia, ale skoro biorę dochód za miesiąc poprzedni to uchylam od następnego. Miałam odwołania w SKO i nie kwestionowali. Biorę również oświadczenia, że dochód uzyskiwany będzie co miesiąc w takiej samej wysokości.
Stella1234
Praktykant
Od: 27 kwie 2021, 12:22
Zajmuję się: Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x