Stypendia- wniosek w marcu??? - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 mar 2023, 11:50

Witam, mam pytanie, czy przyjmujecie wnioski np. w marcu jeśli ktoś Wam napisze oświadczenie czy udowodni, ze we wrześniu dochód był za wysoki a teraz np. nastąpiła utrata zatrudnienia i dochód by się kwalifikował??? Czy trzymacie się tylko terminu wrześniowego i żadnych innych wniosków nie przyjmujecie???
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Napisano: 05 mar 2023, 18:59

Również mam taki przypadek
Kasjam93
Praktykant
Od: 23 sie 2021, 19:06
Zajmuję się: PS

Napisano: 06 mar 2023, 11:51

Złożenie wniosku po terminie dopuszczalne jest tylko i wyłącznie w sytuacji gdy jego wcześniejsze złożenie nie było możliwe. Wniosek złożony po terminie musi zawierać uzasadnienie dla wystąpienia z nim po terminie. W uzasadnieniu tym wnioskodawca jest zobowiązany wykazać, że uchybienie terminu nastąpiło bez jego winy. Jeżeli wykaże przyczynę nie złożenia wniosku w ustawowym terminie to przyznałabym stypendium szkolne.
HannaJoanna
Praktykant
Od: 03 wrz 2021, 14:18
Zajmuję się: Stypendia

Napisano: 07 mar 2023, 14:17

HannaJoanna --- dziękuję za odpowiedź.

Tak mi odpisał nasz prawnik więc myślę, że faktycznie można przyjąć taki wniosek:
"art. 90n ust. 5 ustawy "w uzasadnionych przypadkach, wniosek o przyznanie stypendium szkolnego może być złożony po upływie terminu, o którym mowa w ust. 6." Przepis jest uznaniem administracyjnym, więc to organ decyduje czy jest wystarczającym, czy nie. Swoją drogą utrata dochodu powoduje pogorszenie sytuacji materialnej, co może uzasadniać przyznanie pomocy"
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x