Pan X uprawniony jest do emerytury, w grudniu 2023 r. 736 zł, od stycznia zasiłek stały obliczony na podstawie nowych przepisów czyli do wypłaty 272,80 zł w marcu otrzymał emeryturę w kwocie 820,15 zł. Czy nadal jest uprawniony do zasiłku stałego na podstawie przepisów od stycznia 2024? Proszę o pomoc
Jakie podwyższone kryterium? Coś się zmieniło? W dalszym ciągu jest 776 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 600 zł dla osoby w rodzinie. Podwyższona została tylko maksymalna i minimalna kwota zasiłku stałego oraz sposób jego liczenia. A Wy jak robicie?
Zasiewacie we mnie ziarno niepewności....
Jeśli mój klient pobierał w marcu 580zł emerytury, teraz ma podwyższone na 660zł to sądzę że zmieniam mu decyzje bo zmiana przekroczyła kwotę 10% kryterium
Ale naliczam mu 1008,80-660zł
Zasiewacie we mnie ziarno niepewności....
Jeśli mój klient pobierał w marcu 580zł emerytury, teraz ma podwyższone na 660zł to sądzę że zmieniam mu decyzje bo zmiana przekroczyła kwotę 10% kryterium
Ale naliczam mu 1008,80-660zł
Dokładnie tak będzie w Twojej sytuacji! Ale niektórzy uważają po prostu, że kryterium dochodowe wzrosło przy zasiłku stałym i chcą przyznawać świadczenia osobom, których dochód przekracza 776 zł