przełużenie terminu a uzupełnienie wniosku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 lut 2014, 12:16

pełnoletni uczący się złożył wniosek o rodzinne. Wezwałam go do uzupełnienia wniosku, dałam termin 14 dni i widzę, że za 2 dni upłynie Mu czas na uzupełnienie wniosku ale dziś z kolei mija termin wydania decyzji.
Ja powinno wyglądać przedłożenie w takiej sytuacji? jaki termin określić ?
~stara świeżynka

Napisano: 04 lut 2014, 14:24

dwa wyjścia: pierwsze kolejny wniosek o przedłużenie terminu załatwienia sprawy, lub pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia ( jesli wczesniej było pismo informujące o uzupełnienie dokumentów i zaznaczone, ze nie dostarczenie skutkuje nierozpatrzeniem wniosku )
~kaja

Napisano: 04 lut 2014, 14:29

tak, w piśmie o uzupełnienie napisałam o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia... tylko termin uzupełnienia dokumentów minie za dwa dni a termin 30 dni do rozpatrzenia wniosku mija dziś.
~stara świeżynka

Napisano: 04 lut 2014, 14:36

tyle ze wniosek do rozpatrzenia to masz dopiero wtedy kiedy jest zlozony kompletny...wiec te 30 dni to bedziesz miala od momentu jak dolaczy to do czego go wezwalas...nie dolaczy to bez rozpatrzenia i nie wyglupiaj sie teraz z wydluzaniem terminu zalatwienia
~bb

Napisano: 04 lut 2014, 14:39

Oczywiście bb ma rację. Art. 35 § 5 kpa się kłania
~olaf

Napisano: 04 lut 2014, 14:48

Dziękuje za wskazówki.

Pozdrawiam
~stara świeżynka

Napisano: 04 lut 2014, 15:31

§ 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

Powiedzmy strona złożyła wniosek 05.01, musisz wydać do 05.02, ale robisz wezwanie( na 14 dni ) , które strona odbiera 20.01. , przynosi po 10 dniach , wiec do terminu 05.02.2014 dodajesz te 10 dni. i masz czas do 15.02. Tak ja to rozumiem.
~Algar

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x