przewidywane wykonanie, zaangażowanie itd - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 mar 2015, 9:00

Witam. Czy u Was są na etacie wróżki i inne cuda, które podpowiadają Wam jakie to będzie wykonanie z SR na koniec roku? Pytam bo dostałem od księgowej "zlecenie" o podanie jak ona to nazywa zaangażowania czyli coś pokroju przewidywanego wykonania ale bardziej szczegółowo, przecież podanie dokładnych takich danych jest niemożliwe. Czy Wy robiliście coś takiego? Jeżeli tak to jak do tego podchodzicie?
ensiferum

Napisano: 19 mar 2015, 9:04

tak robię to, księgowej to jest potrzebne do sprawozdań poprostu generuję listy do końca roku zliczam i podaję jej kwote chociaz wiadomo że to sie zmienia z dnia na dzień
carina

Napisano: 19 mar 2015, 9:09

zaangażowanie i zapotrzebowanie na środki oddaję co miesiąc dla ksiegowej, a inna drogą przesyłjają sprawozdania gdzie trzeba przeiwdzieć wydatki Sr
manilla

Napisano: 19 mar 2015, 9:10

a jak podchodzisz do tematu świadczeń które urywaja się w październiku?
ensiferum

Napisano: 19 mar 2015, 9:16

Zaangażowanie a zapotrzebowanie to dwie całkiem różne rzeczy. Zaangażowanie robisz z programu na dany dzień są różne sposoby w różnych programach (przewidywane wypłaty do końca roku z podziałem na miesiące ale na dany dzień czyli nie uwzględnia się nie zrobionych decyzji lub nowego okresu zasiłkowego). Zaangażowanie jest trochę śmieszne
Natomiast zapotrzebowanie to przewidywane - realne wydatki w każdym miesiącu. Musisz przeanalizować poprzednie miesiące porozmawiać z pracownikami ile mają nie opracowanych wniosków i próbować trafić. Z mojego doświadczenia zawsze planuje się więcej niż wychodzi z wyliczeń gdyż lepiej żeby przeszło na następny miesiąc niż ma braknąć dla klienta, który Cię wtedy zje.
judge

Napisano: 19 mar 2015, 9:40

mi nie chodzi o zapotrzebowanie tylko o zaangażowanie, z tego co się już zorientowałem to zrobić do końca okresu zasiłkowego
ensiferum

Napisano: 19 mar 2015, 9:54

Zaangażowanie to informacja o środkach finansowych na rok budżetowy, które na dany moment są niezbędne do realizacji wydanych - ostatecznych decyzji. Nie występuje tu przewidywanie ani nie ma potrzeby zatrudniania wróżek, informację tę można wygenerować z systemu. Na realizację każdej wydanej decyzji potrzebujesz pieniędzy i wydanie każdej decyzji przyznającej jakiekolwiek świadczenia angażuje ci środki na jej realizację.
Zaangażowania robię co miesiąc wg. stanu na ostatni dzień miesiąca z uwzględnieniem całego roku budżetowego.
a-druga

Napisano: 19 mar 2015, 10:00

ensiferum pisze:a jak podchodzisz do tematu świadczeń które urywaja się w październiku?
w zaangażowaniu wykazujesz jedynie wartość świadczeń już przyznanych więc jak się kończą w październiku to ich dalej nie ma więc nie ma też ich w zaangażowaniu, jak przyznasz to w kolejnych miesiącach wysokość zaangażowania rośnie zgodnie z wydanymi decyzjami
a-druga

Napisano: 19 mar 2015, 10:03

tak prawdę mówiąc to księgowe wyręczają się nami- dajemy im gotowce. A powinny robić to same -mają sprawozdania- miesieczne , kwartalne i roczne- po zrobieniu analizy księgowej mogą przewidzieć i ustalić budżet.
~o~

Napisano: 19 mar 2015, 10:40

dzięki
ensiferum

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x