przyjęcie - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 mar 2012, 22:05

mam pytanie dot. par. 11 rozporzadzenia w sprawie domów pomocy społecznej: czy pracownicy socjalni Waszych DPS chodzą do domu osoby skierowanej do DPS przed jej przyjęciem? Jeśli tak czy po takiej wizycie sporządzaja notatki sluzbowe?
~iga

Napisano: 04 mar 2012, 0:00

Oczywiście, ja chodze. Notatkę robimy na drukach wywiady aktualizacyjnego
~malwina

Napisano: 04 mar 2012, 17:06

do malwina: przy przyjęciu też aktualizujecie dane na drukach wywiadu aktualizacyjnego? Jakie dokumenty sporządzacie przy przyjęciu? Jestem pracownikiem socjalnym nowo otwieranego domu pomocy społecznej i powiem szczerze, ze czuje sie troche zagubiona, bo nie bardzo wiem jakie dokumenty powinnam wypełnic z przyjmowanym mieszkańcem
~iga

Napisano: 04 mar 2012, 23:05

Tak też na takich drukach. W związku z przyjęcem jest masa dokumentów do wypełnienia. Np. nowy mieszkaniec podpisuje a my wypełniamy druk meldunku, wysyła się informacje do organu rentowego informująca o przyjęcium, czasem sąd jeśli jest osoba z nakazu, informujemy mops no i pare papierków wewnętrznych.
~malwina

Napisano: 04 mar 2012, 23:09

Aaaa jest jeszcze arkusz ewidencji z podstawowymi infomacjami na temat nowego mieszkańca czyli: imie nazwisko data i miejsce urodzenie, stopień niepełnosprawności, imiona rodziców, nr dowodu, pesel, czy ubezł. czy nie, czy z nakazu sądu czy nie, no i adres rodziny. Są dokumenty które sa standardowe przy każdym przyjęciu ale mogą tez byc takie które są uzaleznione od mieszkańca tzn. z jaką sytuacją dotychczsową w środowisku porzychodzi do nas
~malwina

Napisano: 05 mar 2012, 9:02

czy możesz cos blizej napisac o standardowych dokumentach? Skąd je wziać? Nasz dom jest dla osób w podeszłym wieku
~iga

Napisano: 08 mar 2012, 0:23

Tak jak pisałam wcześniej meldunek (gotowy druk w urzędach), informacja do organu rentowego (przygotowane samodzielnie), arkusz ewidencyjny tez samodzielnie. W zasadzie kszdy dps ma jakieś swoje wytyczne i nimi się posługuje
~malwina

Napisano: 08 mar 2012, 23:07

Mam jeszcze pytanie odnośnie meldunku: meldujecie na czas okreslony czy na stałe?
~iga

Napisano: 09 mar 2012, 10:56

zależy od decyzji wydanej przez MOPR. Przeważnie na stałe, chyba że rodzina zwraca się z prośba do dyrekcji o zameldowanie czasowe.
~ja

Napisano: 10 mar 2012, 23:41

Czasowo na 6 miesiecy a potem na stałe. U mnie jednostka kierująca nie ma z tym nic wspólnego.
~malwina

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x