Poproszę Was o pilną burzę mózgów... Dzisiaj muszę załatwić sprawę z panią dyr.
Studentka złożyła pismo o przywrócenie terminu, bo "przyczyną niedopatrzenia było niedokładne zapoznanie się z umową, ponieważ pierwszy raz miałam do czynienia z tego typu sytuacją. Byłam pewna, że wniosek składa się jednorazowo."
Dla mnie sytuacja byłaby jasna - odmowa.
Muszę jednak wspomnieć, że są to znajomi naszego wice, że miałam duże problemy z rozliczeniem dziewczyny, musiałam pilnować jej terminów rozliczeń i prosić, żeby przyniosła mi dokumenty (oczywiście na uprzejmą sugestię wice, żeby otoczyć ją opieką), jeszcze 29.03 wysłałam jej e-maila, że następnego dnia mija termin składnia wniosków, po czym 07.04. przyszła mamuśka dziewczyny z samym wnioskiem (oczywiście nieuzupełnionym) i pytaniem, czy da się coś z tym zrobić, bo ich córka, to taka roztargniona itd. Myślałam, że dyr pozwoli wcisnąć może do książki korespondencyjnej ze wsteczną datą, ale tym razem (ze względu na znajomość z wice) nie pozwoliła i kazała pisać pismo o przywrócenie terminu, które otrzymałam. No i jestem między młotem a kowadłem, a właściwie między dyr a wice. Rzućcie proszę argumentami.
Przywrócenie terminu - PILNE
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Przywrócenie terminu - PILNE
Ja sobie wynotowałam, że w umowie (z którą nie zapoznała się, ale to nie jest nasz problem) są zapisy:
"Wnioskodawca oświadcza, że:
1) znane mu są zapisy programu „Aktywny samorząd, Moduł II – pomoc w uzyskaniu wykształcenia na poziomie wyższym”, tj. dokumenty pn.: „Zasady dotyczące wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków o dofinansowanie w ramach Modułu I i II pilotażowego programu Aktywny samorząd” zał. Nr 1 do Uchwały nr 14/2014 Zarządu PFRON z dnia 21.02.2014 r., „Kierunki działań oraz warunki brzegowe obowiązujące realizatorów pilotażowego programu Aktywny samorząd” zał. do uchwały nr 48/2016 Zarządu PFRON z dnia 18.10.2016 r. oraz pozostałe dokumenty dostępne dla Wnioskodawców programu, które przyjmuje do wiadomości i stosowania,"
"1. Realizator, ze środków PFRON, udziela Wnioskodawcy na jego wniosek nr AS/61/2016 z dnia 10.10.2016 r. dofinansowania do kosztów związanych z uzyskaniem wykształcenia na poziomie wyższym w półroczu nauki Wnioskodawcy, które trwa od dnia 02.09.2016 r. do dnia 28.02.2017 r. w roku szkolnym 2016/2017 do łącznej wysokości (...)"
"Wnioskodawca oświadcza, że:
1) znane mu są zapisy programu „Aktywny samorząd, Moduł II – pomoc w uzyskaniu wykształcenia na poziomie wyższym”, tj. dokumenty pn.: „Zasady dotyczące wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków o dofinansowanie w ramach Modułu I i II pilotażowego programu Aktywny samorząd” zał. Nr 1 do Uchwały nr 14/2014 Zarządu PFRON z dnia 21.02.2014 r., „Kierunki działań oraz warunki brzegowe obowiązujące realizatorów pilotażowego programu Aktywny samorząd” zał. do uchwały nr 48/2016 Zarządu PFRON z dnia 18.10.2016 r. oraz pozostałe dokumenty dostępne dla Wnioskodawców programu, które przyjmuje do wiadomości i stosowania,"
"1. Realizator, ze środków PFRON, udziela Wnioskodawcy na jego wniosek nr AS/61/2016 z dnia 10.10.2016 r. dofinansowania do kosztów związanych z uzyskaniem wykształcenia na poziomie wyższym w półroczu nauki Wnioskodawcy, które trwa od dnia 02.09.2016 r. do dnia 28.02.2017 r. w roku szkolnym 2016/2017 do łącznej wysokości (...)"
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W sumie, to już znalazłam "ładną" odpowiedź i niech sobie decydują...
Art 58 KPA
§ 1. W razie uchybienia terminu należy przywrócić termin na prośbę zainteresowanego, jeżeli uprawdopodobni, że uchybienie nastąpiło bez jego winy.
Konieczne jest uprawdopodobnienie przez osobę zainteresowaną braku swojej winy w przekroczeniu terminu. Przez uprawdopodobnienie braku swojej winy w niedotrzymaniu terminu rozumiemy wskazanie faktów świadczących o staranności strony w jego dotrzymaniu oraz określenie przeszkody niezależnej od woli strony i istniejącej przez cały czas aż do wniesienia wniosku o przywrócenie terminu.
Art 58 KPA
§ 1. W razie uchybienia terminu należy przywrócić termin na prośbę zainteresowanego, jeżeli uprawdopodobni, że uchybienie nastąpiło bez jego winy.
Konieczne jest uprawdopodobnienie przez osobę zainteresowaną braku swojej winy w przekroczeniu terminu. Przez uprawdopodobnienie braku swojej winy w niedotrzymaniu terminu rozumiemy wskazanie faktów świadczących o staranności strony w jego dotrzymaniu oraz określenie przeszkody niezależnej od woli strony i istniejącej przez cały czas aż do wniesienia wniosku o przywrócenie terminu.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
dyrektor na piśmie niech napisze AKCEPTUJE i podpisze się, aneks i wypłacacie. W piśmie niech umotywuje, czymś dodatkowo.
Oprócz Przywrócenie terminu - PILNE - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
Powtarzanie tego samego semestru w ramach innej formy kształ
M II - zmniejszenie czesnego
Umowa - dwa kierunki
obliczanie wysokości dofinansowania AS Moduł II
środki na Moduł I i Moduł II AS
umowa moduł II- zapis o uczęszczaniu na zajęcia
dwie formy
Mod II -umowa Doktorat
moduł II - umowa - terminy
Czesne za dwa semestry
obszar a zad 1
Moduł II - czesne dwa kierunki
B1
MII - czy ta szkoła łapie się?
Karta oceny merytorycznej wniosku
zmiana specjalizacji w trakcie studiów...